Cioloş anunţă că se va retrage din prim-planul politicii. O atacă pe Lasconi

Dacian Cioloş (Facebook/dacianciolos)
Andrei Popescu
26.06.2024

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, într-un interviu acordat Aktual24.ro, că se va retrage din politica activă, urmând să se orienteze spre proiecte în zona societăţii civile. În plus, el a criticat atitudinea şefei USR Elena Lasconi privind condiţionarea rămânerii ei în fruntea partidului şi candidatura sa la prezidenţiale de un control total asupra Biroului Naţional al USR, spunând că este un comportament extrem, “aproape dictatorial”.

“Atunci când am spus că anumite lucruri nu sunt OK în USR şi că n-are rost să mai continui ca preşedinte al USR-ului dacă n-am putere de decizie atunci când obiectivele politice nu sunt împărtăşite de majoritatea din Biroul Naţional, iată că acum suntem tot acolo! O candidată la preşedinţia USR-ului (Elena Lasconi – n. red.) spune acum, aproape dictatorial, că dacă nu va avea o majoritate în Biroul Naţional, nu va accepta să fie preşedinte al partidului! Ceea ce eu am spus atunci (în 2022 – n. red.) a fost văzut că o slăbiciune! Acum, după toată experienţa din ultimii 2 ani, pare o normalitate!

Eu cred că nici genul asta de comportamente extreme nu e unul bun. Pentru că eu n-am dorit atunci să am toată puterea! Eu nu mi-am dorit să am control asupra Biroului Naţional. Era foarte bine că există majoritate a Biroului Naţional dintr-o altă tabără. Dar eu mi-am dorit să avem un modus vivendi, de conlucrare între taberele astea. Eu cred că ăsta e viitorul unui partid ca USR-ul, în care mai multe tabere să lucreze împreună. Nu să fie una exclusă, ca să preia dominarea o altă tabără, aşa cum pare că încearcă să se întâmple acum! Adică pleacă ăştialalţi, vin ăilalţi şi măturăm şi îi scoatem complet în afară pe ceilalţi! Eu cred că e o iluzie, pentru că sistemul care i-a împins şi i-a menţinut la putere pe cei care acum au eşuat şi şi-au prezentat demisia e tot acolo!

În ceea ce priveşte retragerea sa din politica activă, Cioloş a spus că, deşi va rămâne în partidul REPER, va lua o pauză de 2-3 luni pentru a se gândi la următorii săi paşi.

“Vreau să-mi dedic mai mult timp şi mai multă energie fără să mai am atât de puternic lipită eticheta asta de politician. Oamenii se feresc de tine ca de râie când eşti politician. Pentru că, în background, tot timpul, au impresia că ai un interes politic şi că orice faci, în orice direcţie te duci, cu oricine discuţi, o faci din interes politic. Ei bine, nemaifiind activ într-un partid sau în politica de partid, sper să fiu mai util şi mai eficient în a sprijini astfel de mişcări şi astfel de proiecte care am observat, mai ales în ultimii 2 ani, că dau rezultate la nivel local, în foarte multe locuri, dar încă nu au suficient impact la scara mai largă, la nivel naţional.

Eu rămân deocamdată în REPER, câtă vreme şi partidul şi colegii acceptă ideea asta. Dar, aşa cum am anunţat deja după alegerile europarlamentare, nu mai intenţionez să joc un rol activ, să candidez, şi intenţionez să găsesc alte mijloace de exprimare. Oricum, o să iau, cel puţin o perioadă, vreo două-trei luni, o pauză de reflecţie. Şi să văd cu familia, cu prietenii, mediul ăsta pe care l-am neglijat foarte mult în ultima perioadă. Am un cerc de prieteni, de colaboratori, foşti colaboratori cu care am mai şi lucrat pe domeniile astea în ultima perioadă, chiar dacă a fost mai puţin vizibil”, a precizat Cioloş.

Totodată, Cioloş a afirmat că el nu şi-a câştigat traiul din politică şi că nu intenţionează să iasă la pensie “din politică”:

“N-am făcut din politică o profesie. Nu vreau să ies la pensie din politică, eu vreau să folosesc politica atâta vreme cât e un mod de exprimare care mie mi se pare util. Aşa cum am spus, voi găsi alte moduri în care să fiu util societăţii”.

Reamintim, în acest context, că, săptămâna trecută, Elena Lasconi a declarat, într-un interviu acordat Europa FM, că doreşte o reconstrucţie a USR, dar fără Dacian Cioloş şi Ludovic Orban.

“În primul rând, trebuie să ne clarificăm direcţia. Avem nevoie să aducem alături de noi toate forţele care împărtăşesc aceleaşi valori cu valorile USR-ului şi să avem mesaje foarte clare, să nu fie dubii, pentru că sunt multe dubii şi ne-au taxat românii la vot. Îmi doresc foarte mult să începem reconstrucţia USR-ului – mă refer la bucătăria noastră internă. Avem de făcut auditul membrilor.

Am discutat şi cu REPER, dar nu văd o colaborare şi nu văd că în poza asta de reconstrucţie să apară domnul Cioloş. A avut ocazia să lupte când a fost preşedinte şi nu cred… dar v-am spus, acum vorbeşte Elena Lasconi un membru USR. Toate deciziile de a strânge oameni lângă noi o să le iau împreună cu Biroul Naţional, Comitetul Politic. O să am discuţii şi cu şefii de filiale. Nu voi face după ureche. Şi am avut discuţii şi cu membri din Forţa Dreptei – dar, la fel, nu cred că mai putem defila cu domnul Ludovic Orban”.

Elena Lasconi a fost aleasă, cu o majoritate zdrobitoare, preşedinte al USR. Ea a întrunit 68,94% din voturi. În urma acestui scor, nu va mai fi nevoie de un al doilea tur de scrutin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor