Cioloş, despre o majoritate proeuropeană în viitorul Parlament UE: Nu există, deocamdată, un risc ca aceasta să fie afectată

Dacian Cioloş (Facebook/dacianciolos)
Andrei Popescu
21.05.2024

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că nu există niciun risc ca actuala alianţă proeuropeană între grupul Renew Europe, PPE şi grupul social-democraţilor să fie pusă în pericol.

“Din toate evaluările şi estimările pe care le-am văzut până acum, în niciuna alianţa actuală proeuropeană între grupul politic Renew Europe, din care fac parte şi pe care l-am şi condus timp de doi ani şi jumătate, PPE şi grupul social-democraţilor nu este pusă în pericol. Deci nu există, cel puţin deocamdată, un risc ca această majoritate să fie afectată. (...) Eu sunt convins că cetăţenii care sunt nemulţumiţi de modul cum funcţionează Uniunea Europeană se vor uita şi la ce propunem noi pentru a corecta funcţionarea europeană.

Şi noi spunem că nu toate lucrurile merg bine la nivel european, dar noi avem şi soluţii. O parte dintre ele le-am pus în aplicare, altele le vom pune în aplicare şi vrem să continuăm cu lucrul pe care l-am început. De aceea, eu unul nu am prea mari emoţii că s-ar putea să nu avem o majoritate a partidelor proeuropene în viitorul Parlament European. Sunt convins că vom avea această majoritate proeuropeană”, a precizat Cioloş, citat de Agerpres.

De asemenea, Cioloş a mai afirmat că, deşi este posibil ca noua majoritate în Parlamentul European să nu fie la fel de consistentă ca aceea din mandatul care se încheie, totuşi ea va exista:

“Poate ea nu va fi la fel de consistentă cum a fost data trecută, dar va rămâne în continuare o majoritate şi, din punctul meu de vedere, rămâne în continuare prima posibilitate de majoritate în Parlament. Noi şi în mandatul care se încheie acum am mai avut în anumite situaţii europarlamentari şi de la 'verzi', care au susţinut proiecte, iniţiative sau orientări politice promovate de această majoritate, au mai fost şi de la conservatori, mai moderaţi, care au susţinut anumite proiecte, dar tot timpul acestui mandat, în centrul majorităţii din Parlamentul European au fost cele trei grupuri politice”.

Totodată, Cioloş a declarat că se mizează în continuare pe aceeaşi majoritate, chiar dacă numărul de europarlamentari extremişti va fi în creştere.

“Noi şi în aceşti cinci ani nu am colaborat deloc cu partidele extremiste din Parlamentul European, ei au fost izolaţi în PE. Sigur că au avut dreptul să voteze, să promoveze amendamente, dar nu au fost negocieri cu ei, nu au făcut parte din proiecte politice pe care noi le-am construit”, a continuat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor