Cioloş îi cere lui Ciolacu să-l demită de urgenţă pe Daea: A negociat dezastruos compensaţiile UE pentru fermierii români

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Screenshot)

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş i-a cerut, vineri, preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, "să îl demită de urgenţă pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul dezastruos în care a negociat compensaţiile de la Comisia Europeană".

De asemenea, într-un comunicat de presă, Cioloş a susţinut că "modul iresponsabil în care ministrul Daea a tratat aceste negocieri… au decredibilizat poziţia de negociere a României şi au dus la acest rezultat nedrept pentru producătorii români de grâne".

Totodată, Cioloş a lansat un atac dur la adresa PSD: "Adevărul despre PSD este clar acum, cu ajutorul ministrului Daea. PSD nu a ştiut să negocieze, a abordat această problemă provincial şi amatoricesc. Toată tirada naţionalistă şi antieuropeană a PSD, pe care Marcel Ciolacu o girează, este rezultatul neputinţei acestui partid de a face faţă în mod profesionist şi onest realităţilor momentului".

Remarcile lui Cioloş vin în contextul în care, miercuri, la Bruxelles, delegaţiile naţionale din Polonia, România, Bulgaria şi alte state est-europene au lansat negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Parlamentului European cu privire la cuantumul ajutoarelor pentru fermierii care nu şi-au mai putut vinde cerealele după ce piaţa est-europeană a fost invadată de grâul şi porumbul din Ucraina.

Totuşi, conform liderului REPER, deşi cu o suprafaţă agricolă mult peste cea a Bulgariei şi cu 3 milioane de tone de cereale pe stoc, României i-ar reveni o despăgubire de doar 10 milioane de euro.

În continuare, redăm integral comunicatul lui Cioloş:

Fermierii români sunt nedreptăţiţi din cauza incapacităţii de negociere la vârful Ministerului Agriculturii şi a incompetenţei administraţiei.

Producătorii de cereale din România, cel mai puternic afectaţi de importurile din Ucraina, vor primi cele mai mici despăgubiri din rezerva de criză a UE. România va primi o sumă totală de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care va primi 30 de milioane de euro, şi Bulgaria, care va primi 16 milioane de euro. Aşa cum a fost şi în cazul Schengen, această situaţie este încă o dovadă că avem lideri politici irelevanţi la nivel european, incapabili să ne apere interesele.

Îi cer preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să îl retragă de urgenţă din funcţie pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul dezastruos în care a negociat compensaţiile de la Comisia Europeană. Răspunderea pentru negocieri îi aparţine integral ministrului Daea şi, cum responsabilitatea politică este a partidului care l-a desemnat ministru, Marcel Ciolacu se face vinovat în mod direct de comportamentul ministrului său şi trebuie să răspundă pentru fiecare minut pe care acesta îl petrece la conducerea Ministerului Agriculturii.

Modul iresponsabil în care ministrul Daea a tratat aceste negocieri, solicitările bombastice şi incapacitatea de a produce date care să faciliteze estimarea impactului real asupra agricultorilor români, faptul că România nu respectă regulamentul de raportare a stocurilor introdus de Comisia europeană la începutul războiului din Ucraina au decredibilizat poziţia de negociere a României şi au dus la acest rezultat nedrept pentru producătorii de grâne români.

Asta, în contextul în care românii se confrunta cu cele mai mari creşteri de preţuri la alimente din Uniunea Europeană.

Ani de zile PSD s-a plâns ipocrit de politicile de la Bruxelles, construind o falsă impresie cum că suntem opresaţi de Uniunea Europeană. A alimentat iresponsabil propaganda antieuropeană şi PSD este principalul vinovat pentru existenţa AUR. Adevărul despre PSD este clar acum, cu ajutorul ministrului Daea. PSD nu a ştiut să negocieze, a abordat această problemă provincial şi amatoricesc. Toată tirada naţionalistă şi antieuropeană a PSD, pe care Marcel Ciolacu o girează, este rezultatul neputinţei acestui partid de a face faţă în mod profesionist şi onest realităţilor momentului.

În calitate de europarlamentar, fost comisar european şi ministru al Agriculturii, îi voi cere comisarului pentru Agricultură şi dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski să reevalueze impactul crizei cerealelor asupra agricultorilor români şi să crească despăgubirile cuvenite României.