Cioloş: "Primesc numeroase mesaje pe tema tăierilor ilegale de păduri"

Subiectul pădurilor pare să îl preocupe atât pe premier, care a salutat pe Facebook lansarea unei noi aplicaţii menite să contribuie la combaterea tăierilor ilegale cât şi pe cetăţeni, care au reacţionat rapid la postarea lui Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Premierul Dacian Cioloş salută, printr-o postare pe facebook, lansarea aplicaţiei "Inspectorul Pădurii", cu ajutorul căreia pot fi verificate transporturile de lemn, lansată marţi de Ministerul Mediului. De asemenea, Cioloş se declară preocupat de problema tăierilor ilegale de păduri, anunţând că va reveni asupra acestui subiect.

"Primesc numeroase mesaje pe tema tăierilor ilegale de păduri. Este un subiect care mă preocupă şi asupra căruia voi reveni. M-am bucurat să văd că Ministerul Mediului a lansat o aplicaţie gratuită pentru telefon mobil numită „Inspectorul pădurii”, cu ajutorul căreia fiecare dintre noi poate verifica un transport de lemn. Aplicaţia a fost realizată de câţiva profesionişti din domeniul IT care şi-au oferit serviciile pro-bono, din dragoste pentru mediu şi pentru pădure.", scrie premierul pe pagina sa de socializare.

Anunţul premierului vine la o zi după ce Ministerul Mediului a lansat o aplicaţie gratuită prin intermediul căreia cetăţenii pot verifica de pe telefonul mobil dacă un transport de lemne este legal sau nu. Cetăţenii pot introduce în aplicaţia, numită"Inspectorul pădurii", numărul de înmatriculare al maşinii ce transportă lemn. Dacă transportul nu este găsit în sistem, există posibilitatea ca acesta să fie ilegal, iar pasul următor este ca cetăţeanul să sune la 112, urmând ca Poliţia şi Gărzile forestiere să oprească transportul şi să verifice documentele însoţitoare.

Postarea lui Cioloş a stârnit numeroase comentarii. Cităm câteva dintre ele.

"Cu CFR-ul se transportă legal? Zeci de vagoane pline în gara Vînţu de Jos. Adică zeci de TIR-uri ca şi comparaţie.", întreabă un cetăţean.

"Trebuie tăiat răul de la rădăcină: interzicerea exportului de lemn pentru confiscarea şi distrugerea tirurilor care cară ilegal. poliţia este mână în mână cu hoţii. Corupţia este prea mare.", adaugă un altul.

"D-le prim-ministru, paşii făcuţi de autorităţi reprezintă mai mult decât nimic, dar sunt mici în comparaţie cu goana nebunească a celor care defrişează pădurile. Distanţa nu va putea fi acoperită cu măsuri paliative. Trebuie măsuri radicale, trebuie condamnarea în justiţie a vinovaţilor, iar averile confiscate (sunt sigur că sunt multe domenii unde e nevoie de bani - mai ales pentru reîmpăduriri). Nu va temeţi, foarte multă lume va susţine.", afirmă o altă persoană.

"Lemn furat, camioane confiscate, dar ce se întâmplă cu străinii care au cumpărat mii de hectare de teren şi duc lemnul de pe aceste terenuri în ţara lor?", întreabă altcineva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne