Cioloş, reacţie dură după dezastrul din Educaţie: Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori!

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a reacţionat, marţi, după remarcile ministrului Educaţiei, Monica Anisie, cu privire la rezultatele dezamăgitoare obţinute de România la testele PISA 2018, afirmând că “seninătatea doamnei ministru ne dă fiori”. Potrivit fostului premier, deşi sistemul de educaţie din România nu poate forma “tineri capabili să se descurce în situaţii concrete de viaţă”, ministrul “ne spune să stăm liniştiţi, pentru că elevii ştiu”.

“Rezultate dezamăgitoare pentru elevii români la Testele PISA din 2018: aproape 50% dintre ei nu sunt capabili să îşi folosească cunoştinţele învăţate la şcoală în viaţa de zi cu zi. De exemplu, elevii au fost puşi să compare distanţa totală pe două rute alternative sau să convertească preţurile într-o monedă diferită. La asemenea teste, România are, în 2018, rezultate chiar mai slabe decât în 2012 sau în 2015.

Comentând situaţia, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ne spune că nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm. Că evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă. Seninătatea doamnei ministru ne dă fiori. Sistemul de educaţie din România nu e în stare să formeze tineri capabili să se descurce în situaţii concrete de viaţă, dar ministrul Educaţiei ne spune să stăm liniştiţi, pentru ca elevii ştiu”, a afirmat Cioloş.

Dacian Cioloş a precizat că, de fapt, situaţia cu aceste teste reprezintă o “tragedie”, în sensul că “elevii români învaţă după un curriculum care nu are legătură cu viaţa reală”.

“Dincolo de resurse, de finanţarea învăţământului, de bază materială precară, de numărul de copii dintr-o clasă, rezultatele de la Testele PISA ţin de modul în care profesorii reuşesc să-i facă pe elevi să creadă că sunt capabili să rezolve probleme din viaţa reală. Programa şcolară din România este depăşită, manualele arată, cele mai multe dintre ele, mai rău decât cele din perioada comunistă. Copiii se plictisesc la ore pentru că materiile le sunt predate ca acum 30 de ani.

Ne facem că nu ştim toate acestea şi vorbim despre reforme pe hârtie, despre educaţie subfinanţată, despre profesori prost plătiţi. Dar niciodată nu punem degetul pe rană. Nu ne ducem la originea dezastrului. Cauzele sunt multe, însă, înainte de toate, trebuie să schimbăm filosofia de funcţionare a sistemului. Trebuie să înţelegem că, dincolo de experimentele pe care le face un ministru sau altul, de promisiunile neonorate ale unui partid sau ale altuia, important este ce produce sistemul românesc de educaţie”, a punctat liderul PLUS.

De asemenea, Dacian Cioloş a precizat că nu se mai poate continua cu o “abordare fals competitivă” în urma căreia cei care ies de pe băncile şcolii nu sunt capabili să îşi asume “proactiv un loc şi un rost în societate”.

“Cei mai mulţi dintre antreprenorii cu care am stat de vorbă în ultima vreme ne spun că trebuie să-i califice pe tineri la locul de muncă, indiferent că este vorba despre absolvenţi de şcoală generală, de liceu sau de facultate. Da, avem nevoie de un pact adevărat pe educaţie. Reforma învăţământului din România este o urgenţă. Trebuie să fie prioritatea zero a oricărui guvern responsabil, căruia îi pasă de soarta acestei ţări. Iar reforma trebuie făcută împreună cu cei mai buni specialişti pe care România îi are. Din ţară şi din diaspora”, a conchis liderul PLUS.

Mesajul lui Dacian Cioloş vine în contextul în care, noul ministrul al Educaţiei, Monica Anisie, a declarat marţi, pentru Digi 24, că rezultatele testelor PISA, la care România a obţinut cea mai slabă performanţă din ultimii 9 ani, nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru că “accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ceea ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”.

“Copiii trebuie să meargă la şcoală. O astfel de întrebare bănuiesc că este una retorică. Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evaluare internaţională. Trebuie să facem diferenţa între evaluările pe care le realizează Ministerul Educaţiei pentru clasa a 2-a, a 4-a sau a 6-a sau evaluările de final de clasa a 8-a şi Bacalaureat. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ceea ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă. Deci trebuie să ne raportăm la acest aspect şi Ministerul Educaţiei trebuie să găsească soluţii astfel încât să nu mai ne aflăm în astfel de situaţii”, a precizat ministrul Anisie.

Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne