Cipru renunţă la paşapoartele de aur, scandalul se lasă cu demisii în Parlament

.
. (The Epoch Times)

Marţi, guvernul cipriot a eliminat programul de acordare a cetăţeniei cu ajutorul „paşaportului de aur”, care cerea investiţii. Programul, în funcţiune din 2013, era considerat extrem de controversat, deoarece reprezenta o portiţă prin care cetăţeni bogaţi din afara blocului îşi puteau cumpăra cetăţenia UE.

Preşedintele parlamentului cipriot, Demetris Syllouris, a demisionat joi, pe fondul scandalului care implică aşa-numitele „paşapoarte de aur”.

„Cred că orice continuare a mandatului meu în calitate de preşedinte al parlamentului a fost interpretată greşit. Această interpretare greşită, precum şi dorinţa evidentă a unor oameni de a folosi această problemă pentru scopurile şi planurile lor politice [...] m-au condus la decizia de a demisiona din funcţia de preşedinte al parlamentului şi de parlamentar”, a conformat Syllouris într-o declaraţie.

Decizia legiuitorului survine în momentul în care purtătorul de cuvânt al guvernului, Kyriakos Kousios, a declarat marţi că Cipru a anulat programul care permitea acordarea cetăţeniei în schimbul investiţiilor.

Programul permitea obţinerea de cetăţenie celor care investeau cel puţin 2,2 milioane de euro în ţară.

Decizia de a renunţa la program a survenit în urma acuzaţiilor potrivit cărora Syllouris şi un parlamentar veteran au fost prinşi în flagrant tranzacţionând cetăţenia europeană pentru bani.

Jurnaliştii publicaţiei Al Jazeera au folosit camere ascunse pentru a-l filma pe Syllouris şi pe parlamentarul Christakis Giovanis promiţând „sprijin deplin” pentru acordarea unui paşaport unui investitor chinez fictiv, în ciuda faptului că acesta din urmă ar fi fost condamnat pentru spălare de bani.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, la rândul său, a promis că organul executiv al UE va decide dacă ar putea fi lansate proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Ciprului.

"Am urmărit neîncrezători cum oficialii de la nivel înalt tranzacţionează cetăţenia europeană pentru câştiguri financiare", a declarat Wigand, adăugând că "valorile europene nu sunt de vânzare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe