Circa 50 de persoane suspectate de ebola, sub carantină în Statele Unite

Virusul Ebola, la microscop.
Virusul Ebola, la microscop. (Getty Images)

Oficialii Statelor Unite au justificat vineri răspunsul în legătură cu primul caz de ebola, însă unul dintre ei a admis că în ciuda faptului că guvernul este încrezător că va reduce efectele virusului, situaţia din Dallas, acolo unde a apărut primul pacient afectat, este „zguduitoare”, relatează Reuters.

Oficialii din Sănătate responsabili cu verificarea răspândirii ebola au restrâns căutările la aproximativ 50 de persoane care au avut contact direct sau indirect cu vizitatorul liberian. Dintre acestea, 10 persoane au risc mare de îmbolnăvire şi sunt verificate de două ori pe zi.

În Washington, oficialii americani au fost întrebaţi la o conferinţă de presă de ce Thomas Eric Duncan nu a fost verificat după călătoria sa din Liberia din 19 septembrie. Aceştia au mai fost întrebaţi şi de ce a fost trimis acasă când a raportat unui spital din Dallas că a călătorit recent într-o ţară în care are loc o epidemie de ebola.

”În Dallas au existat lucruri care nu au mers în modul în care trebuiau, dar au fost multe lucruri care au mers bine şi merg bine”, a declarat Anthony Fauci, director al Institutului Naţional de Sănătate.

”Deci, chiar dacă a fost cu siguranţă zguduitor”, dacă vorbim despre modul în care oamenii au primit răspunsul, motivul pentru care am spus că nu va fi o epidemie este din cauza modului în care decurg lucrurile acum”, a declarat Fauci.

Fauci a afirmat că, în ciuda faptului că ”ar putea fi posibil” să există un alt caz de ebola în Statele Unite, puterea infrastructurii de sănătate ar ”face extrem de puţin probabil să avem o epidemie”.

Cazul a alertat autorităţile şi publicul, care sunt îngrijorate că epidemia de ebola declanşată în Africa de Vest, cea mai gravă din istorie, s-ar putea răspândi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat vineri că numărul deceselor a ajuns la 3.439 de persoane din 7.492 cazuri suspectate şi confirmate. Epidemia a atins cele mai mari cifre în Liberia, Sierra Leone şi Guineea.