Cîţu, despre decizia CCR privind pensiile: Nu ne-am permis să le creştem cu 40% în 2020, nu ne permitem nici acum

Florin Citu - gov.ro
Florin Citu - gov.ro (Epoch Times România)

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, după ce Curtea Constituţională a dat undă verde majorării pensiilor cu 40%, că România nu şi-a permis un astfel de lucru nici în 2020 şi nu şi-l permite nici în acest an. Totuşi, liderul PNL a oferit asigurări că pensiile vor creşte în 2021, dar după calendarul stabilit de actualul Guvern.

“România nu şi-a permis anul trecut. Nu-şi permite nici în 2021 acest lucru. În acest moment, legea merge la promulgare către domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja - acest Guvern - un precedent şi coaliţia şi-a asumat un calendar de creştere a pensiilor. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi”, a susţinut Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit premierului, creşterea punctului de pensie va avea loc în condiţiile economice actuale, în contextul în care restricţiile impuse în vederea combaterii pandemiei de SARS-cov-2 au afectat puternic economiile globale.

“Vreau să vă aduc aminte că anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile. Noi le-am crescut cu 14%. Acel 14% înseamnă un efort suplimentar în anul acesta de 9 miliarde de lei. Mai mult, anul trecut, România a crescut salariile în sectorul bugetar - şi am fost cel care a spus să nu se întâmple nimic cu salariile din sectorul bugetar – cu aproape 8%, în timp ce media în Uniunea Europeană a fost de sub 3% sau în jur de 3%. Deci eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Creşterile de anul trecut se susţin şi anul acesta”, a continuat Cîţu.

De asemenea, liderul PNL a precizat că, în condiţiile în care bugetul pentru 2021 se află încă în construcţie, doar în momentul publicării legii bugetului se va putea vedea care sunt sumele exacte alocate pentru pensii.

“Repet, pensiile au crescut şi anul trecut cu 14%, ceea ce înseamnă 9 miliarde de lei în plus în anul acesta la buget. Vor creşte şi în 2021”, a adăugat premierul.

Remarcile lui Florin Cîţu vin după ce Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd şi majorarea cu 40% a punctului de pensie. Detalii aici.