Cîţu: Suntem într-o criză economică de proporţii foarte mari. Un scenariu ar fi creşterea cu 10% a pensiilor

Florin Citu
Florin Citu (Epoch Times România)

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, joi, că pensiile ar putea creşte cu doar 10% din septembrie şi nu cu 40%, aşa cum era prevăzut.

„Este un scenariu pe care l-am luat în calcul, am calculat impactul şi riscurile aferente, alături de un alt scenariu îl voi prezenta guvernului şi vom lua o decizie”, a declarat joi, la Realitatea Plus, Florin Cîţu, citat de Hotnews.ro.

Ministrul Cîţu a adăugat că este „profund nedrept pentru toţi românii care sunt afectaţi astăzi de această criză să vorbim doar de pensii izolat de ceea ce se întâmplă în restul economiei” şi a dat de înţeles că o majorare a pensiilor cu 40% nu ar fi posibilă în condiţiile crizei economice actuale generate de pandemie.

„Trecem printr-o criză de proporţii foarte mari, nu s-a mai întâmplat aşa ceva. PSD duce discuţia spre cheltuielile cu pensiile, dar avem alte şi alte cheltuieli în buget. Sunt alte cheltuieli care sunt puse în pericol de aplicarea legii aşa cum este astăzi. Vorbim de cheltuieli de investiţii. Niciodată nu vom face o evaluare a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli. Suntem într-o criză economică fără precedent. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în 100 de ani”, a afirmat Florin Cîţu.

Potrivit sursei citate, premierul Ludovic Orban a evitat să comenteze declaraţiile lui Cîţu, dar a precizat că după ce va fi luată o decizie în funcţie de raportul la şase luni şi prognoza economică pentru perioada următoare, aceasta va fi făcută publică.

„Când vom decide ceva vom anunţa public. Pensiile vor creşte”, a spus el.