Cîţu vine cu noi declaraţii optimiste despre economia României

Florin Citu - gov.ro
Florin Citu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, vineri, că Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit pozitiv, cu 0.2 puncte procentuale, dinamica PIB-ului în trimestrul II al acestui an. În plus, ministrul consideră că există date foarte bune care susţin scenariul revenirii în V a economiei ţării începând cu cel de-al treilea trimestru.

“INS a revizuit POZITIV, cu 0.2 puncte procentuale, dinamica PIB în trimestrul II 2020. Astăzi INS a anunţat că deşi economia a fost în stare de urgenţă în aproape tot trimestrul II au existat contribuţii pozitive la creşterea economică din: - construcţii (0.3 puncte procentuale); - IT (0,6 puncte procentuale); - Administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială (0.3 puncte procentuale)”, a precizat Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Cîţu a mai afirmat că cele mai importante informaţii vin de la investiţii şi exporturi nete.

“Investiţiile au avut în perioada de criză o contribuţie pozitivă de 0.5 puncte procentuale (a fost revizuită de la 0.4 puncte procentuale) iniţial. Este evident că strategia de a canaliza cât mai multe resurse spre investiţii, 30 de miliarde lei în 9 luni şi cea mai mare sumă din ultimii 10 ani, a funcţionat. În ceea ce priveşte exporturile nete, contribuţia negativă a fost redusă cu 0.4 puncte procentuale, ducând la un impact negativ mult mai mic pentru PIB”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Nu în ultimul rând, Florin Cîţu este de părere că există date foarte bune care susţin scenariul de bază cu o revenire în V a economiei începând cu trimestrul III al anului 2020.