Cîţu: Vom face tranziţia la energie verde cu o viteză diferită. Există un cost social pe care nu putem să-l aruncăm asupra cetăţenilor

Florin Cîţu
Florin Cîţu (gov.ro)

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că viteza cu care România va face tranziţia la energia verde va fi diferită de viteza pe care o vom vedea în alte state UE, adăugând că, în cazul în care se doreşte mărirea acestei viteze, va fi nevoie de o susţinere mai mare din partea partenerilor europeni. În plus, liderul PNL a subliniat nevoia ca ţara noastră să dezvolte o industrie competitivă, care să nu fie dependentă de producţia din China.

“E adevărat, avem mai multe obiective în acest moment. Pe de o parte, este acesta de a crea o economie competitivă. Pe de altă parte, bineînţeles, avem un obiectiv pe care ni l-am asumat împreună cu partenerii din Uniunea Europeană, acela de a merge către o economie verde, deci, nu doar competitivă, dar şi verde. Pe termen scurt, cele două s-ar putea să nu fie foarte uşor de implementat, de aceea, obiectivele, deşi sunt comune, de exemplu, cel cu energia verde, împreună cu partenerii din Uniunea Europeană, strategia de a ajunge la o economie verde diferă de la ţară la ţară.

România va face tot ce este posibil în perioada următoare în ceea ce priveşte energia verde, dar trebuie să recunoaştem şi să vedem realitatea, de unde porneşte România astăzi. Da, vrem să fim o economie competitivă şi nepoluantă, dar tranziţia are un cost. Şi aici, din punctul nostru de vedere, viteza cu care România va face această tranziţie va fi diferită de viteza pe care o vom vedea în alte ţări şi în acelaşi timp, bineînţeles, şi susţinerea o să trebuiască să fie mai mare din partea partenerilor noştri europeni, dacă vrem să mărim viteza”, a precizat Cîţu, la evenimentul “Grand Matinal Digital”, organizat online de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România.

De asemenea, premierul a mai afirmat că România depune eforturi foarte mari în ceea ce priveşte tranziţia de la energie poluantă - de exemplu, în Valea Jiului - către energie verde, adăugând că, în acelaşi timp, discuţiile purtate cu partenerii din Comisia Europeană sunt foarte clare, din punctul său de vedere.

“Viteza depinde de modul în care facem acest lucru. Trebuie să ne gândim că există un cost social pe care nu putem să îl aruncăm asupra cetăţenilor în acest moment. Trebuie să ne gândim la măsuri prin care să îi ajutăm pe oameni să facă să meargă mai departe, oportunităţi de investiţii. Şi aici aş vrea să vorbesc puţin de modul în care văd eu lucrurile. Vorbim, pe de o parte, mai mult de crearea ofertei de capital uman, dar în acelaşi timp, e vorba de a crea şi oportunităţi”, a continuat Cîţu.

Totodată, premierul a mai transmis că îşi propune ca, până în 2028, România să treacă în faţa altor state UE în ceea ce priveşte PIB-ul per capita.

“Deci în ultimii 30 de ani de zile, România a fost cu un PIB per capita la coada Europei. Eu îmi propun ca până în 2028 să trecem peste câteva ţări, nu ştiu, 5, 6, 7 ţări, să nu mai fim la coada Europei în ceea ce priveşte PIB per capita, să fim acolo, undeva, mai sus. Acestea sunt obiective pe care trebuie ni le asumăm, că nu le putem implementa, nu putem să ajungem la ele decât prin a rezolva toate aceste provocări pe care dumneavoastră le-aţi enumerat în toate aceste sectoare, începând de la energie verde, care este un angajament pe care îl avem toţi în Comisia Europeană, la o industrie competitivă, şi am văzut clar ce înseamnă dependenţa de producţie din China şi aşa mai departe, în anumite perioade de criză şi ca să fii rezilient, trebuie să schimbăm paradigma. La agricultură, care este important, aţi spus, aproape 5% din PIB în România şi anul trecut s-a văzut ca un an de secetă, am pierdut aproape 10% din PIB-ul din trimestrul III şi bineînţeles, către resursa umană. Fără resursa umană, repet, chiar şi în era digitalizării, fără resursa umană de calitate, nu poţi să avansezi, nu ai cum să mergi înainte”, a explicat Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne