Ciucă, după votul din Parlament: Nimeni să nu aibă temeri că nu sunt bani pentru plata pensiilor şi a salariilor

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Generalul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după ce Guvernul PSD-PNL-UDMR a obţinut voturile de învestire în Parlament, că, în ciuda deficitului bugetar de peste 7%, românii nu trebuie să se îngrijoreze că nu vor exista bani pentru plata pensiilor şi salariilor.

De asemenea, Ciucă a precizat că încă nu au fost dezbătute linii specifice de modificare a Constituţiei şi că urmează a fi discutate.

În continuare, redăm dialogul dintre jurnalişti şi Nicolae Ciucă:

Ciucă: S-a încheiat procedura de vot în Parlamentul României pentru Guvernul pe care îl conduc. A fost un moment în care am înţeles cu toţii că este vorba de asumarea responsabilităţii, responsabilitate centrată pe cetăţeanul român şi pe asumarea liniilor de efort la nivel guvernamental pentru a depăşi situaţia de criză, pentru a depăşi iarna anilor 2021-2022 şi să ne angajăm pe tot ceea ce înseamnă asumările pentru dezvoltarea României.

Reporter: Domnule premier, încheiaţi anul cu un deficit de peste 7% din PIB deşi România s-a angajat să aibă sub 7%. Unde s-au dus aceşti bani, de ce e deficitul atât de mare?

Ciucă: În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine şi, după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare. Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De asemenea, sunt asigurate fonduri pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătăţii. Acestea sunt elemente certe pe care le-am discutat cu ministrul Finanţelor şi ministrul Sănătăţii.

Reporter: Ne încălcăm angajamentele luate pe plan extern în privinţa deficitului.

Ciucă: Nu pot să vorbesc acum despre încărcarea acestor angajamente, atât timp cât nu avem cifrele finale.

Reporter: În condiţiile deficitului bugetar şi a majorărilor de pensii şi salarii care urmează, cum credeţi că veţi reuşi în 2022 să respectaţi ţinta de 6% din deficit, aşa cum a fost convenită cu oficialii de la Bruxelles.

Ciucă: Au fost cuprinse o serie întreagă de asumări în programul de guvernare. În momentul în care ele au fost discutate tehnic la nivelul miniştrilor de resort, s-au dezbătut şi metodele şi felul în care vom reuşi să strângem mai mulţi bani. Una dintre metode este aceea a e-facturării, radarul mărfurilor şi, de asemenea, este o discuţie vizavi de ceea ce înseamnă punerea în aplicare a noii legi a vămilor şi tot ceea ce înseamnă controlul mărfurilor la intrarea şi la ieşirea din ţară. Sigur, sunt celelalte politici fiscale la nivelul Ministerului de Finanţe şi la nivel guvernamental care vor trebui asumate şi aplicate de către Guvern.

Reporter: În Parlament aţi declarat că este nevoie de revizuirea Constituţiei. La ce vă referiţi exact?

Ciucă: Urmează să discutăm şi aceste elemente. Nu au fost dezbătute linii specifice de modificare a Constituţiei.

Reporter: Există o garanţie că Guvernul pe care îl conduceţi şi care este format din PSD, PNL şi UDMR va reuşi să stabilească politici în concordanţă cu angajamentele externe ale României şi se va reuşi implementarea PNRR?

Ciucă: Aşa este. A fost o discuţie şi o asumare vizavi de aplicarea şi calendarul PNRR. Toate aceste elemente de limitare în timp vor constitui priorităţile fiecărui ministru în parte. Există la PNRR anexe în care sunt stipulate foarte bine termenele care trebuie respectate şi, ca atare, ne vom plia agenda pe tot ceea ce înseamnă respectarea acelor termene. Este foarte clar că, dacă nu se respectă termenele respective, nu vor putea fi accesaţi banii. Practic, în momentul de faţă, problema noastră, a României, este cea a absorbţiei. Nu vorbim doar de PNRR ci şi de celelalte fonduri de la Uniunea Europeană, fonduri structurale care, de asemenea, trebuie să constituie o prioritate pentru Guvernul României.

Ciucă: Este o asumare politică, o decizie politică şi modul în care se asigură continuitatea nu ţine doar de cel care conduce acel minister. Practic, în interiorul ministerului, există aparatul tehnic care pune în aplicare tot ceea ce înseamnă decizii şi planuri şi toate elementele care ţin efectiv de activitatea tehnică la nivel ministerial.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne