Ciudaţii care conduc lumea: directorul Google Ray Kurzweil vrea să devină nemuritor

Ray Kurzweil, 2009
Ray Kurzweil, 2009 (Andrew H. Walker / Getty Images for Tribeca Film Festival)

Uni oameni vor faimă, alţi vor avere, iar alţi vor să trăiască veşnic. Unul dintre experţii în domeniul inteligenţei artificiale, directorul de la Google Ray Kurzweil, este convins că ştiinţa îi va da posibilitatea să trăiască pentru totdeauna.

În cadrul unui interviu pentru publicaţia Maclean, Ray a discutat despre modul în care revoluţia tehnologică va îmbunătăţi sănătatea şi viaţa oamenilor.

„Biologia este un proces informatic. Corpurile noastre sunt alcătuite din miliarde de celule, toate coordonate de acest proces. Tu şi cu mine umblăm cu un program depăşit în corpul nostru, care s-a dezvoltat într-o cu totul altă eră. Fiecare dintre noi are o genă care-i spune organismului: „Păstrează toate caloriile”. Aceasta era o idee foarte bună acum 10.000 de ani, când oamenii munceau fizic toată ziua pentru a aduce în corp câteva calorii. Nu existau „frigidere”, aşa că le stocăm sub formă de celule grase. Aş vrea să-i pot spune acestei gene: „Nu trebuie să mai stochezi caloriile”.

"De altfel, primul pas în acest sens a fost făcut la Centrul pentru Diabet Joslin. Cercetătorii de acolo au blocat această genă, iar animalele de laborator testate mâncau hulpav şi rămâneau slabi. Nici nu au făcut diabet sau boli de inimă. Au trăit cu 20% mai mult. Iar acum, specialiştii lucrează cu o companie farmaceutică pentru a crea un medicament care să inhibe gena respectivă”, a explicat Ray Kurzweil.

Directorul de la Google vorbeşte despre cele trei poduri care deschis drumul spre o viaţă mai lungă - suplimentele, revoluţia în biotehnologie şi revoluţia în nanotehnologie.

Ray susţine că ia în jur de 150 de suplimente şi vitamine pe zi.

„Mă testez în mod regulat şi funcţionează. Toţi parametrii sunt în valorile ideale. Îmi analizez inclusiv arterele, să văd dacă nu cumva se depun plăci de aterom pe ele, dar nu am niciun pic de ateroscleroză. La toate testele de identificare a vârstei biologice, rezultatele mă arată mai tânăr decât sunt în realitate. Până acum, totul este în regulă. Dar etapa cu 150 de suplimente pe zi este primul pod.

Scopul este să ajung astfel până la al doilea pod: revoluţia în biotehnologie. Atunci cred că ne vom putea biologic astfel încât să nu ne îmbolnăvim niciodată. Dar nici aceasta nu este ultima staţie.

Cel de-al treilea pod este să ajungem dincolo de biologie, către revoluţia nanotehnologică. La momentul acela, vom avea mici roboţi, numiţi nanoboţi, care vor creşte sistemul imunitar. vom putea crea un sistem imunitar care să recunoască toate bolile. Iar dacă o nouă boală ia naştere, îl putem reprograma astfel încât să reuşească să facă faţă tuturor provocărilor”, a susţinut acesta.

Ray nu a explicat cum îşi închipuie că vom încape pe planetă cu stilul de viaţă modern, cheltuitor şi nepăsător, în cazul în care vom deveni toţi nemuritori.