Clapper: Guvernul SUA va folosi Internetul Obiectelor pentru a spiona publicul

"Internetul Obiectelor" devine tot mai repede o unealtă eficientă în mâinile autorităţilor sau hackerilor. După cum a declarat şi directorul Serviciilor Secrete americane, guvernul SUA va folosi acest Internet pentru a spiona masele de oameni şi obiectivele avute în vizor.
Guvernul SUA va folosi Internetul Lucrurilor pentru a spiona masele şi ţintele.
Guvernul SUA va folosi Internetul Lucrurilor pentru a spiona masele şi ţintele. (Captură Foto)

Şeful spionajului american James Clapper a recunoscut că guvernul SUA intenţionează să folosească “Internetul Obiectelor”/ “Internet of Things” pentru a spiona publicul.

Conform ziarului britanic The Guardian, Clapper a clarificat faptul că Internetul Obiectelor – nenumăratele dispozitive precum termostate, camere de supraveghere şi aparate electrocasnice care sunt tot mai mult conectate la Internet – oferă oportunităţi ample agenţiilor de informaţii să îşi spioneze obiectivele, şi, eventual, masele de oameni. Iar pericolul stă în faptul că mulţi consumatori care achiziţionează aceste produse nu sunt conştienţi de aceste planuri.

“În viitor, serviciile de informaţii ar putea folosi [Internetul Obiectelor] pentru identificarea, supravegherea, monitorizarea şi localizarea utilizatorilor sau pentru a obţine acces la reţelele sau informaţiile utilizatorilor”, a declarat Clapper unui comitet al Senatului, în timpul prezentării raportului anual asupra principalelor pericole cu care se confruntă SUA.

Susţinătorii dreptului la confidenţialitate au ştiut de ani de zile potenţialul Guvernului de a exploata Internetul Obiectelor. La rândul lor, agenţiile de aplicare a legii au prezentat continuu hotărâri judecătoreşti diverselor companii pentru ca acestea să le predea datele pe care le stochează şi despre care cetăţenii s-ar putea chiar să nu ştie că le transmit.

Poliţia a cerut deja companiei Dropcam, deţinută de Google, să pună la dispoziţia autorităţilor imaginile surprinse cu ajutorul camerelor instalate în interiorul locuinţelor oamenilor şi pe care aceştia le folosesc pentru a-şi supraveghea copiii. Mai mult, datele Fitbit au fost deja folosite în tribunal împotriva acuzaţilor, de mai multe ori.

Dar potenţialul ca aceste tipuri de încălcări ale dreptului de confidenţialitate să se răspândească în locuinţele a milioane de oameni, a început doar recent: Samsung a declanşat anul trecut controverse după ce a anunţat că va produce un televizor care va asculta tot ceea ce se discută în camera în care se află aparatul. În acelaşi timp, compania a avertizat oamenii să nu discute despre lucruri sensibile în faţa televizorului.

În timp ce Samsung a înfruntat mari presiuni, o gamă largă de produse acţionează acum ca dispozitive care văd şi aud totul, inclusiv alte modele de televizoare, Xbox Kinect, Amazon Echo şi programul OnStar de la GM care monitorizează modul de condus al proprietarilor de autovehicule. Chiar şi o nouă păpuşă Barbie are abilitatea de a te spiona – aceasta îi ascultă pe proprietarii păpuşii pentru a le răspunde dar, în acelaşi timp, trimite tot ceea ce aude înapoi la sediul central al Mattel.

Apoi, mai există o mulţime de alte probleme de securitate privind Internetul Obiectelor care permit hackerilor – fie că acţionează pe cont propriu, fie că sunt angajaţi de guvern sau se află undeva la mijloc – să acceseze o mare cantitate de date fără niciun fel de hotărâre judecătorească; aşa cum a fost în cazul celor care spionau monitoarele pentru bebeluşi folosite de proaspetele mămici.

De asemenea, cu doar câteva săptămâni în urmă, un cercetător în domeniul securităţii a descoperit că termostatele Nest de la Google divulgă pe Internet codurile zip ale utilizatorilor. Mai mult, există chiar un întreg motor de căutare pentru Internetul Obiectelor, numit Shodan, care permite utilizatorilor să identifice cu uşurinţă camerele web nesecurizate care transmit din locuinţele oamenilor, fără ştirea lor.

În timp ce oamenii folosesc în mod voluntar toate aceste dispozitive, şansele sunt aproape egale cu zero ca ei să înţeleagă în totalitate faptul că multe date sunt trimise înapoi la sediile centrale ale diverselor companii pentru a fi stocate pe servere, de acolo putând fi accesate de guverne sau hackeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe