Claudiu Crăciun: ”Ponta se gândeşte la un scenariu turcesc”

Claudiu Crăciun, Piaţa Universităţii, proteste împotriva proiectului Roşia Montana
Claudiu Crăciun, Piaţa Universităţii, proteste împotriva proiectului Roşia Montana (Epoch Times)

Cinci protestatari împotriva exploatării de la Roşia Montana au fost puşi sub învinuire în dosarul în care se fac cercetări privind aşa-zisa agresare a ministrului Culturii, Daniel Barbu.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cele cinci persoane au fost citate pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirea în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, cu prilejul participării, în 17 octombrie, la un protest neautorizat în Centrul Vechi al Capitalei.

Claudiu Crăciun, unul dintre cei cinci, afirmă însă într-un interviu pentru Epoch Times că ”dacă a striga Demisia este ultraj, mă declar vinovat şi anunţ că voi recidiva”. În opinia sa, ”premierul Victor Ponta a folosit incidentul Barbu pentru a ameninţa protestatarii. Se gândeşte probabil că ultima lui soluţie este un scenariu turcesc, scenariu în care protestele sunt reprimate şi atunci prezentarea noastră ca o gloată violentă oferă o justificare a represiunii”.

EpochTimes: Ce s-a întâmplat în seara cu ”incidentul” Barbu? Care a fost filmul evenimentelor?

CC: În seara respectivă am participat la o dezbatere/dialog avându-l ca invitat pe domnul Daniel Barbu, subiectul fiind starea culturii române. În aceeaşi zi aflasem şi de un raport realizat de nişte cercetători/academici din Marea Britanie a cărui concluzie era clară şi în totală contradicţie cu poziţia domnului ministru - Roşia Montană merită să fie introdusă în patrimoniul UNESCO.

Dezbaterea a fost întreruptă iar domnul Barbu a ieşit afară şi s-a urcat în maşina care îl aştepta în faţa clubului. Şoferul a încercat să forţeze ieşirea maşinii printre oamenii care erau strânşi în faţa clubului, cam 40-50 de persoane. Atunci s-a produs şi incidentul cu geamul maşinii. Eu eram în partea din faţă a maşinii şi nu am văzut ce s-a întâmplat. Pe parcursul acestor întâmplări am strigat ”Demisia” şi ”Vrem cultură, nu cianură”. Pentru acest fapt sunt deja învinuit într-un dosar penal de ultraj contra bunelor moravuri.

Cum comentaţi punerea dvs. sub urmărire penală? Este o intimidare din partea actualei puteri faţă de cei mai vizibili protestatari din Piaţă? Ce se urmăreşte prin aceste manevre?

Ultima soluţie a lui Ponta este un scenariu turcesc în care protestele sunt reprimate şi atunci prezentarea noastră ca o gloată violentă oferă o justificare a represiunii. Dacă o va face, cariera politică a dânsului se va sfârşi rapid. Protestele sunt şi vor rămâne paşnice, dar hotărâte.

Este o tentativă evidentă de a intimida protestatarii. Mă îndoiesc că va merge. Sutele de mii de persoane care au protestat în diferite feluri în ţară şi în străinătate nu sunt atât de uşor de intimidat. Incidentul este folosit în propaganda RMGC pentru a prezenta opozanţii proiectului drept persoane violente. De aceeaşi parte a baricadei cu RMGC-ul se află şi premierul Victor Ponta care a folosit incidentul pentru a ameninţa protestatarii. Se gândeşte probabil că ultima lui soluţie este un scenariu turcesc, scenariu în care protestele sunt reprimate şi atunci prezentarea noastră ca o gloată violentă oferă o justificare a represiunii. Dacă o va face, cariera politică a dânsului se va sfârşi rapid. Protestele sunt şi vor rămâne paşnice, dar hotărâte.

Ce veţi face pentru a vă apăra?

Am un avocat şi colaborez fără rezerve cu organele de anchetă. Ştiu foarte bine ce am făcut şi ce nu am făcut în acea seară. Dacă a striga Demisia înseamnă ultraj, mă declar vinovat. Şi anunţ pe această cale că voi recidiva.

Claudiu Crăciun este lector universitar la catedra de ştiinţe politice şi studii europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).