Clinton avertizează Coreea de Nord că ONU va reacţiona dacă va lansa racheta

Secretarul american de Stat Hillary Clinton în Washington, la conferinţa de presă de după întâlnirea G8, 12 aprilie 2012
Secretarul american de Stat Hillary Clinton în Washington, la conferinţa de presă de după întâlnirea G8, 12 aprilie 2012 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Secretarul american de stat Hillary Clinton a avertizat joi Coreea de Nord că Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite va lua măsuri suplimentare, dacă Phenianul va continua cu lansarea de rachete, despre care mulţi cred că este un test de rachete balistice, potrivit unui raport VOA.

Vorbind la Washington, după întâlnirea cu omologii săi din Grupul principalelor Opt naţiuni industrializate, Clinton a declarat că Coreea de Nord are posibilitatea de a alege între izolare şi legături mai strânse cu comunitatea internaţională.

"Phenianul are o alegere clară. Poate urmări pacea şi profita de avantajele unor legături mai strânse cu comunitatea internaţională, inclusiv Statele Unite ale Americii. Sau poate continua să se confrunte cu presiuni şi izolare. Dacă Phenianul merge înainte, ne vom întoarce în Consiliul de Securitate pentru a lua măsuri suplimentare."

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut Coreei de Nord să ţină seama de apelul comunităţii internaţionale şi să anuleze lansarea rachetei.

Ban a vorbit joi, la Geneva, când inginerii din Coreea de Nord se pregăteau să lanseze o rachetă despre care Phenianul spune că va plasa un satelit meteo în spaţiu. Naţiunile occidentale şi vecinii din regiune acuză Nordul că foloseşte lansarea ca de un truc pentru a testa o rachetă balistică, care ulterior ar putea fi echipat cu un focos nuclear.

Planurile pentru lansarea de joi au fost blocate de cerul noros, neexistând semne de reluare a activităţii la rampa de lansare din preajma Phenianului acoperit de nori.

În Tokyo, prim-ministrul Yoshihiko Noda a repetat apelul naţiunii sale pentru Phenian de a anula lansarea, dar a declarat că forţele japoneze sunt gata să doboare racheta dacă aceasta trece deasupra teritoriului japonez.

Şi Coreea de Sud şi-a pus forţele în alertă sporită şi a ameninţat că va doborî racheta dacă există probabilitatea ca aceasta să se prăbuşească pe teritoriul Coreei de Sud. Filipine, situat în apropiere de locul planificat de aterizare al primei părţi a rachetei, a deviat cursele aviatice şi a ordonat pescarilor să evite zona.

Planul de lansare al Coreei de Nord a blocat un acord recent cu SUA, prin care Phenianul era de acord să suspende programele sale de arme nucleare şi de rachete. SUA trebuia să livreze 240.000 de tone de ajutor alimentar extrem de necesar pentru Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe