CMAN va cere modificarea Constituţiei Republicii Moldova prin referendum

Organizatorii protestelor din centrul Chişinăului insistă pe modificarea Constituţiei şi alegerea şefului statului de către popor.
Miting de amploare la Chişinău, mulţimea votează modificarea Constituţiei, 4 octombrie 2015
Miting de amploare la Chişinău, mulţimea votează modificarea Constituţiei, 4 octombrie 2015 (Epoch Times România)

La Chişinău se aşteaptă noi acţiuni de protest. Întrucât revendicările protestatarilor sunt în continuare ignorate de guvernanţi, locuitorii din Oraşul Demnităţii vor continua să organizeze acţiuni de pichetare a instituţiilor capturate ale statului, dar şi a unor instituţii media, anunţă Jurnal.md.

Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN) vor avea discuţii cu partenerii de dezvoltare, ambasadori şi alţi oficiali acreditaţi în Republica Moldova.

„Vom avea discuţii cu partenerii noştri de dezvoltare, ambasadori şi persoane acreditate în Republica Moldova pentru a face presiune asupra guvernaţilor şi pe această dimensiune, dar şi pentru a recurge la implementarea revendicărilor populare care întârzie să fie incluse pe agendă”, a subliniat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, membru al Platformei DA.

Potrivit lui Năstase, protestele nu vor înceta, ba mai mult „vom continua mersul nostru în popor, fie prin organizarea protestelor şi a mitingurilor, fie prin intermediul altor acţiuni sociale”. Acesta a mai precizat că CMAN va cere implementarea revendicărilor protestatarilor, reiterând că va fi necesară iniţierea mai multor proceduri de modificare a Constituţiei RM, pentru a face posibilă alegerea preşedintelui de către popor.

„Vom insista pentru convocarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare comune a Parlamentului Republicii Moldova, a Guvernului şi a preşedintelui. Vom recurge la implementarea pas cu pas a revendicărilor populare, cele care sunt în competenţa noastră şi nu necesită implicarea autorităţilor. Şi aici mă refer la rezoluţia Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie şi completată cu rezoluţia mitingului din 13 septembrie cu privire la edificarea acelei alternative politice curate după principiul transparenţei, integrităţii şi profesionalismului. Ştiţi foarte bine ca în cadrul mitingului din 4 octombrie s-a decis iniţierea procedurilor de modificare a legislaţiei şi în primul rând a Constituţiei cu privire la alegerea preşedintelui de către popor. În perioada următoare, o să ne ocupăm de formarea acestui grup de iniţiativă prevăzut de legislaţie şi vom purcede la acest exerciţiu de acumulare a semnăturilor pentru susţinerea unui referendum cu privire la modificarea Constituţiei”, a adăugat membrul Platformei DA.

În urma unei declaraţii făcute de premierul Valeriu Streleţ, referitor la protestul din 4 octombrie din centrul Chişinăului, în care menţiona că acţiunile mulţimii sunt de ordin politic, fiind imposibil de îndeplinit, Năstase a reacţionat, subliniind că „Domnul Streleţ insistă pe a insinua, a distorsiona realitatea. El spune că solicitările protestatarilor ar fi de ordin politic şi ele nu pot fi admise. Întâi de toate trebuie să spună că începând cu 5 aprilie revendicările noastre au fost de ordin social, economic şi anticorupţie. Pe parcursul a jumătate de an, nimeni nu s-a atins de aceste revendicări. Toate aceste revendicări au fost ignorate. Întoarcerea miliardului, punerea la dispoziţia justiţiei a celor care s-au făcut complici la acest furt, iar au fost ignorate. Doar ca urmare a nerealizării acestor revendicări, am recurs la solicitări de ordin politic. Astfel încât prim-ministrul şi întreaga guvernare oligarhizată şi criminalizată nu au făcut decât să distorsioneze lucrurile”.

Potrivit sursei citate, organizatorii protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale au anunţat că miercuri la orele 15:00 vor picheta clădirea postului de televiziune Publika TV, motivând că „ceea ce face astăzi Publika, Prime, Canal 2 şi 3 şi câte mai are Plahotniuc, este inadmisibil. Cum poţi să numeşti nişte oameni care au apărat ţara, care şi-au riscat viaţa (veteranii războiului de pe Nistru n.r.) - omuleţi verzi. Ne vom adresa şi unor instituţii internaţionale cu un mesaj în privinţa presei aservite din Republica Moldova”.

Duminică, 4 octombrie, centrul Chişinăului a fost umplut din mou de moldovenii nemulţumiţi de actuala guvernarea căreia i-au cerut să-şi dea demisia.