Coaliţia guvernamentală din Austria a căzut. Cancelarul Kurz pierde votul de încredere

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Epoch Times România)

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a pierdut un vot de încredere în Parlament, fiind eliberat din funcţie din cauza unui scandal politic care a dus la prăbuşirea coaliţiei guvernamentale, potrivit RFE/RL.

Moţiunea de neîncredere de luni a fost susţinută de parlamentarii social democraţi şi de cei ai Partidului Libertăţii de extremă dreapta, care au facut parte din coaliţia lui Kurz până când aceştia s-au retras săptămâna trecută.

Preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, trebuie acum să numească un cancelar pentru a forma un guvern până la următoarele alegeri generale din luna septembrie.

Criza politică din Austria a fost declanşată săptămâna trecută de un material video din 2017 care, aparent îl surprinde pe vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache oferind contracte unui potenţial donator rus în schimbul unor donaţii politice.

Strache, din Partidul Libertăţii, şi-a anunţat demisia din guvern în 18 mai.

Pe lângă o agendă anti-imigraţie şi legături cu extremiştii de extremă dreapta, Partidul Libertăţii a fost marcat de suspiciuni că ar fi susţinut interesele ruseşti.

Materialul video, publicat în 17 mai, aparent îl arată pe Strache oferind contracte în infrastructură unei femei care se prezintă ca fiind un potenţial donator bogat din Rusia. În video, femeia vorbeşte în limba rusă şi susţine că este nepoata unui om de afaceri rus bogat.

Un oficial al Partidului Libertăţii este surprins traducând din germană în rusă.

Întâlnirea ar fi avut loc pe insula spaniolă Ibiza în iulie 2017, cu trei luni înaintea alegerilor care au adus la putere Partidului Libertăţii şi în urma cărora Strache a devenit vicecancelar.