Coca-Cola şi Pepsi anunţă schimbări majore: Mai puţine calorii

Sticle de Coca-Cola intr-o vitrina frigorifica.
Sticle de Coca-Cola intr-o vitrina frigorifica. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Coca-Cola şi Pepsi s-au angajat într-o campanie de reducere a caloriilor din băuturile pe care le produc. Giganţii producătorii au promis să reducă din substanţele toxice până în 2025, ca parte a programului de reducere a bolilor de inimă, diabetului şi obezităţii din SUA.

Corporaţiile îşi vor promova produsele alternative cu mai puţine calorii, inclusiv apa. Vor începe să avertizeze în legătură cu nivelul mare de zahăr din băuturile obişnuite, informează publicaţia britanică, The Independent.

Promovarea se face în special prin advertising, dar şi prin introducerea masivă a băuturilor cu mai puţine calorii în automate care sunt prezente la aproape toate fast-food-urile şi cinema-urile din SUA.

Oraşele Little Rock şi Los Angeles vor fi primele care vor cunoaşte aceste schimbări.

"E ceva uriaş", a declarat fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton, pentru New York Magazine.

”Am auzit că poţi scăpa uşor de câteva kilograme în fiecare an în unele cazuri”, a mai spus Clinton. El a adăugat că îi înţelege pe americani de ce consumă foarte multe produse Coca-Cola şi Pepsi cu multe calorii, pentru că sunt ieftine. Acum preferă apa şi ceaiul rece.

”Când am fost boboc la facultate, trăiam cu un dolar pe zi şi consumăm cel puţin o cola sau două pe zi. Costau 15 cenţi bucata”, a povestit fostul preşedinte.

El a avertizat că în oraşele mai mici, aceste băuturi ajung să atingă chiar jumătate din caloriile consumate zilnic de către unii copii.

Vom folosi cele mai drastice măsuri să ne schimbăm strategia şi să ne concentrăm asupra schimbării preferinţelor şi direcţiilor în rândul americanilor în următorii 10 ani”, a anunţat Susan Neely, director executiv al American Beverage Assosiacion.

Schimbarea de strategie a coloşilor este contestată de către specialiştii în nutriţie şi probleme ale obezităţii. Aceştia precizează că schimbarea ar fi avut loc oricum, iar Coca-Cola şi Pepsi doar se adaptează situaţiei.

”Toate sondajele arată că americanii consumă din ce în ce mai puţine calorii, deci noua strategie de advertising şi marketing a Coca-Cola şi Pepsi sunt o adaptare la schimbarea ce o să vină oricum”, a susţinut Kelly Brownell, expertă în problemele obezităţii, pentru New York Times.

Marion Nestle, profesor nutriţionist la Universitatea din New York a spus că cei doi coloşi s-au luptat împotriva acestei iniţiative în trecut.