Cod roşu de viscol şi ninsori în Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. Cod portocaliu în Bucureşti şi în alte 8 judeţe, cod galben în altele 15

Peste 26 de judeţe sunt sub atenţionare de ninsori şi viscol. Autostrada Soarelui şi toate drumurile din Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila au fost închise.
(DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Meteorologii au emis cod roşu de viscol pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea până la ora 13.00.

Bucureştiul şi 8 judeţe sunt, de la ora 02.00 până la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar alte 15 judeţe din estul, sudul şi centrul ţării au fost atenţionate cu cod galben de ninsori viscolite, valabil de joi seară până vineri seară.

Autorităţile au decis închiderea mai multor drumuri naţionale în judeţele afectate de viscol. În judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa şi Brăila au fost închise toate drumurile naţionale şi judeţene. De asemenea, a fost închisă şi Autostrada A2.

UPDATE 10:14: Codul roşu de viscol, prelungit în cinci judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins codul roşu de viscol emis pentru judeţele Constanţa şi Tulcea până vineri la ora 18.00, iar pentru Buzău, Brăila şi Vrancea, până la ora 16.00. Totodată, până la ora 13.00, rămân sub avertizare şi judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

Potrivit ANM, în nord-estul judeţul Constanţa şi estul judeţului Tulcea, până la ora 18.00, intensificările vântului vor depăşi la rafală peste 85 de kilometri pe oră, viscolind zăpada. În aceste zone vizibilitatea este redusă spre zero.

De asemenea, nord-estul judeţului Buzău, nord-vestul judeţului Brăila, precum şi sudul şi sud-estul judeţului Vrancea sunt sub avertizare cod roşu de viscol până la ora 16.00.

Şi aici, intensificările vântului vor depăşi, la rafală, peste 85 de kilometri pe oră, iar zăpada este viscolită şi troienită, vizibilitate fiind redusă spre zero.

Până la ora 13.00, sunt sub cod roşu de viscol şi judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

Totodată, Bucureştiul şi 11 judeţe sunt vineri, până la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar alte 15 judeţe din estul, sudul şi centrul ţării au fost atenţionate cu cod galben de ninsori viscolite, valabil până vineri seară. De vineri şi până la începutul săptămânii viitoare, vremea va fi geroasă, iar temperaturile minime vor fi frecvent între minus 25 şi minus 15 grade.

UPDATE 9.56: Traficul feroviar, oprit în judeţul Constanţa, aflat sub cod roşu de viscol

Traficul feroviar a fost oprit, vineri, în judeţul Constanţa, aflat sub cod roşu de viscol, toate trenurile aflate în parcurs fiind oprite în gări, anunţă CFR.

”Circulaţia feroviară nu se poate efectua în condiţii de siguranţă pe raza SRCF Constanţa şi a fost temporar suspendată. S-au dispus măsuri operative pentru ca toate trenurile aflate în parcurs să fie oprite în gări pentru siguranţa călătorilor. Nu vor fi formate noi trenuri, decât când vor fi condiţii de vizibilitate şi viscolul va scădea în intensitate”, potrivit unui comunicat al CFR SA, publicat vineri dimineaţă.

Totodată, CFR a anunţat că şi circulaţia trenurilor de marfă pe raza judeţelor afectate de viscol, Călăraşi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea, a fost suspendată. Şi aici, trenurile staţionează în staţiile de cale ferată.

Potrivit sursei citate, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ”secţiunea CF Grădinari – Chiajna s-a defectat şi momentan se asigură circulaţia trenurilor prin procedura cale liberă, cu verificarea pe teren a poziţiei aparatelor de cale (pe porţiunea defectă). Din cauza acestei defecţiuni trenurile pot înregistra întârzieri faţă de graficul de circulatie, de până la 30 minute/tren”.

Echipele de intervenţie feroviare sunt în zonă, dar nu pot interveni din cauza viscolului puternic.

UPDATE 08.29: Codul roşu de viscol, extins şi în Constanţa

Meteorologii au extins, vineri dimineaţă, atenţionarea cod roşu de viscol valabilă până la ora 13.00 şi în judeţul Constanţa, iniţial fiind avertizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), atenţionarea este valabilă pentru sud-estul judeţului Buzău, jumătatea sudică a judeţului Brăila, jumătatea sud-vestică a judeţului Tulcea, vestul judeţului Constanţa, precum şi cea mai mare parte a judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi.

UPDATE: 08.48: Drumurile naţionale din Călăraşi şi Ialomiţa, închise din cauza viscolului

Drumurile naţionale din Călăraşi şi Ialomiţa au fost închise, vineri dimineaţă, din cauza viscolului, astfel numărul judeţelor în care nu se mai circulă a ajuns la patru.

Conform reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Ialomiţa, autorităţile au decis închiderea tuturor drumurile naţionale din acest judeţ vineri dimineaţă. Măsura a fost luată în condiţiile în care pe mai multe tronsoane de drum au rămas blocate autovehicule în care se află oameni.

Cod roşu de viscol în judeţele Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea

Meteorologii au emis cod roşu de viscol pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea până la ora 13.00.

Autostrada Soarelui şi toate drumurile naţionale şi judeţene din Constanţa au fost închise

Toate drumurile din judeţul Constanţa au fost închise din cauza viscolului. De asemenea, sunt închise Autostrada Soarelui, în totalitate, Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi toate porturile.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, toate drumurile din Constanţa, judeţene şi naţionale, sunt închise, iar autorităţile fac apel la oameni să nu mai iasă din case.

Totodată, peste 75 de localităţi din judeţ nu au energie electrică la această oră.

Măsurile au fost luate după ce zeci de maşini au rămas blocate în mai multe localităţi din judeţ, vineri dimineaţă, din cauza viscolului puternic

În judeţul Călăraşi 23 de localităţi nu au energie electrică din cauza viscolului, mai multe autovehicule au rămas blocate în zăpadă

Un număr de 23 de localităţi din judeţul Călăraşi au rămas fără curent electric din cauza furtunii de zăpadă care a afectat reţeaua de alimentare, iar mai multe autovehicule au rămas blocate pe drumurile înzăpezite.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Călăraşi, Ovidiu Tătăranu, ninsoarea abundentă a provocat avarii pe reţeaua de alimentare cu energie electrică, astfel încât 23 de localităţi din judeţ nu au, vineri dimineaţă, curent electric. Între acestea se numără municipiul Olteniţa, care este parţial afectat de pană de curent, celelalte localităţi fiind din mediul rural.

Conform sursei citate, vineri dimineaţă, patru autovehicule au rămas blocate în nămeţi pe Drumul naţional 4 către Olteniţa, echipajele ISU intervenind pentru scoaterea acestora.

Toate drumurile din judeţul Brăila, închise din cauza viscolului; maşini blocate în zăpadă

Toate drumurile din judeţul Brăila au fost închise, vineri dimineaţă, din cauza viscolului, potrivit reprezentanţilor Poliţiei.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei, toate drumurile judeţene din Brăila au fost închise în jurul orei 7.00, după ce la ora 5.30, autorităţile opriseră traficul doar pe două dintre acestea.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, vineri dimineaţă patru autoturisme au rămas blocate în zăpadă: două în localitatea Jirlău şi două la Albina. În primul caz, maşinile au fost scoase din zăpadă, în timp ce în al doilea caz echipele de la ISU şi autorităţile intervin la ora transmiterii acestei ştiri.

Reprezentanţii ISU Brăila au anunţat că cele 15 gravide, precum şi persoanele care au nevoie de dializă în această perioadă au fost transportate la spital sau în centre medicale preventiv, pentru a nu exista probleme cât timp judeţul se află sub cod portocaliu de viscol.

De asemenea, peste noapte, 781 de familii din satul Ciocile, nu au avut energie electrică între orele 00.40 – 04.45, o echipă a SC Electrica Brăila acţionând pentru remedierea defecţiunii, potrivit sursei citate.

26 de judeţe sub atenţionare de ninsori şi viscol

Potrivit avertizării cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în a doua parte a nopţii de joi spre vineri şi în cursul zilei de vineri, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70-85 kilometri pe oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri şi local troienind zăpada.

Avertizarea cod galben de ninsori a intrat în vigoare joi, la ora 22.00 şi va fi valabilă până vineri, la ora 20.00, în judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Sibiu.

În Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei este viscol, cu intensificări ale vântului ce ajung la 50-70 de kilometri pe oră. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpaţii Meridionali rafalele depăşesc 80-90 de kilometri pe oră, iar zăpada este spulberată şi troienită.