Colaborarea Iohannis - Ponta merge brici. Tiberiu Niţu ar putea intra în CSAT

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, a declarat marţi, la deschiderea şedinţei CSM, că, în opinia lui, ar trebui luată în discuţie prezenţa Procurorul General intre membrii Consiliului Superior de Apărarea al Ţării, idee aprobată în scurt timp şi de premierul Victor Ponta pe contul său de Twitter.

"Din punct de vedere al consolidării sistemului judiciar, opinez că, în perspectiva regândirii şi modernizării arhitecturii instituţionale a legilor siguranţei naţionale şi a legii CSAT, este util să luăm în discuţie dacă nu cumva între membrii CSAT ar trebui să se regăsească şi procurorul general, nu o persoană anume, ci instituţia procurorului general. De asemenea, cred că CSM, Înalta Curte şi Parchetul General ar trebui să poată avea iniţiativa legislativă pentru că reprezintă instituţiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justiţiei", a declarat Iohannis, citat de hotnews.ro.

În scurt timp, premierul Victor Ponta a postat un mesaj pe contul său de Twitter în care anunţă că va sprijini propunerea lui Iohannis: "Cred că este o idee corectă/şi iniţiativa legislativă pentru CSM, ICCJ, şi PG - voi sprijini aceste propuneri."

Dreptul de iniţiativă legislativă de care ar urma să beneficieze Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii şi Curtea Supremă, nu este văzut însă cu ochi buni de vicepreşedintele PMP, Ştefan Vlaston.

"Păi cum rămâne cu separaţia puterilor în stat? Parlamentul şi guvernul este normal să aibă drept, la puterea judecătorească mi se pare conflict de interese. Destul şi-au dat salarii prin hotărâri judecătoreşti", a declarat acesta.

Deşi Iohannis a subliniat că instituţiile "nu trebuie personalizate", identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, pentru ca acestea nu "aparţin" conducătorilor, cu referire directă la Parchetul general, DNA şi DIICOT, o eventuală prezenţa a lui Tiberiu Niţu, cunoscut ca apropiat al premierului Victor Ponta, în CSAT nu este privită de toată lumea cu ochi buni.

De altfel, Procurorul General este parte a puterii judecătoreşti şi, printr-o astfel de decizie, s-ar trece dincolo de separarea puterilor în stat, existând totodată riscul ca independenţa Justiţiei să fie pusă în primejdie.

Jurnalista Ondine Gherguţ a ridicat şi o altă problemă: dacă procurorul general primeşte nişte ordine/indicaţii, el le poate aplica având o pârghie foarte puternică, nou înfiinţată: serviciul PROPRIU de inspecţie prin care îi poate intimida/bloca pe procurorii incomozi. Prin acest serviciu, procurorul general al României poate ordona verificări la toate structurile Parchetului, inclusiv la cele independente ca DNA şi DIICOT.

Precizare: acest serviciu SPECIAL de inspecţie al procurorului general chiar NU era necesar deoarece avem deja o structură independentă din cadrul CSM şi anume Inspecţia Judiciară. Altă precizare: procurorul general al României poate participa ca invitat la şedinţele CSAT numai atunci când se discută eventuale ameninţări teroriste".

Din CSAT fac parte şeful statului, care este şi preşedintele instituţiei, premierul, care ocupă rolul de vicepreşedinte, membrii CSAT sunt câţiva miniştrii ( Apărare, Justiţie, Externe, Interne, Finanţe etc), şefii serviciilor secrete şi şeful Statului Major General al Armatei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne