Colonistii evrei sunt acuzati de atac asupra unei moschei din Cisiordania

Colonistii evrei au fost acuzati de un atac care a avut loc marti asupra unei moschei din Cisiordania ocupata de Israel, dand foc la covoare si mazgalind cu graffiti mesaje in ebraica, pe peretii cladirii.

Rezidentii palestinieni din satul al-Mughayyir s-au trezit dimineata pentru rugaciune si au vazut fum iesind din moschee, a declarat Darwish Haj Mohammed, imamul moscheei, citat intr-un raport Reuters. Inauntru, un cauciuc care ardea mocnit si caruia i se daduse foc in timpul atacului, a ars, astfel luand foc si carpeta.

"Sunt slogane care arata fara indoiala ca niste colonisti au intrat in moschee si i-au dat foc", a declarat Mohammed, adaugand ca incendiatorii au intrat in cladire pe fereastra.

Traduse, mesajele de pe zidul moscheei insemnau "Eticheta de pret - Eley Ain", semnaland ca atacul a fost facut ca razbunare la inlaturarea care a avut loc saptamana trecuta, cand autoritatile israeliene au suprimat o structura din Eley Ain, un nou salas de colonie.

Atacul a atras condamnarea puternica a primului ministru israelian Benjamin Netanyahu si a ministrului apararii, Ehud Barak.

"Acesta este un act criminal cu scop de provocare. Israel este un pioner in respectarea libertatii religioase si va lua masuri decisive impotriva celor care dauneaza acestui principiu", a declarat Netanyahu.

Barak a declarat ca a instruit armata "sa foloseasca toate mijloacele pentru a-i prinde pe faptasi", adaugand ca "actul criminal a avut intentia sa dauneze sanselor de convietuire pasnica".

In Washington, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tommy Vietor, a declarat: "Asa cum am spus mereu, toate partile trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a preveni atacurile si incitarile de acest gen."

"Notam condamnarea guvernului israelian asupra atacului si apelul pentru pedepsirea faptasilor", a adaugat acesta.

Un purtator de cuvant al politiei israeliene a declarat ca a fost lansata o investigatie in acel sat, la nord-est de Ramallah.

Colonistii militanti au adoptat sloganul de "eticheta de pret" pentru atacurile impotriva palestinienilor si a proprietatilor lor, ca razbunare fata de orice pas facut impotriva constructiilor de colonizare de pe terenul capturat de Israel in razboiul din 1967.

Condamnarea ONU

ONU a condamnat profanarea moscheei.

"Actiunile extremistilor israelieni sunt foarte provocatoare si amenintatoare", a declarat Robert Serry, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu.

"In linie cu obligatiile sale sub legea internationala privind puterea de ocupatie, guvernul israelian trebuie sa asigure culpabilizarea celor responsabili si sa protejeze drepturile umane ale palestinienilor si proprietatilor lor, incluzand locurile religioase."

In timp ce sustine coloniile evreiesti din Cisiordania, guvernul lui Netanyahu a continuat si o politica de eliminare a anumitor "avanposturi" de colonie, sau coloniile ridicate fara permis.

O disputa asupra extinderii coloniilor evreiesti in Cisiordania a condus in septembrie la o intrerupere a discutiilor de pace cu conducerea palestiniana, prin care aceasta spera sa obtina independenta fata de Israel in Cisiordania si Fasia Gaza.

Colonistii au atacat cel putin cinci moschei in Cisiordania in ultimele 18 luni, a declarat Mohammed Daraghmeh, seful departamentului de moschei din Ministerul religiilor al Autoritatii Palestiniene, conform Reuters.

El a acuzat Israelul ca nu face investigatii serioase asupra atacurilor trecute. In cazurile anterioare, unii colonisti au fost detinuti pentru investigatii dar au fost eliberati mai tarziu fara acuzare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe