Columbia: S-a extins protestul ţăranilor, preşedintele Santos este pus la încercare

Columbia: Proteste în Bogota, August 29, 2013.
Columbia: Proteste în Bogota, August 29, 2013. (GUILLERMO LEGARIA / AFP / Getty Images)

Mii de „campesinos” (ţărani), susţinuţi de către şoferi de camioane, studenţi, medici şi bugetari au mărşăluit în ultimele 24 de ore pe străzile principalelor oraşe din Columbia, inclusiv ale capitalei Bogota, în cea de-a 11-a zi a „Paro nacional agrario" - o grevă agrară naţională -, mobilizare rurală care testează guvernul lui Juan Manuel Santos. La conducerea acestei greve sunt în principal producătorii de cartofi, ceapă, fructe şi produse lactate care au paralizat marile artere stradale din diferite regiuni ale ţării. Manifestaţia împiedică furnizarea necesităţilor de bază în centrele urbane.

Ieri au fost numărate, potrivit unor surse ale Ministerului de Interne, 48 de evenimente diferite în peste 70 de blocuri stradale în opt regiuni. Revolte şi momente de tensiune au fost înregistrate în unele zone ale capitalei, unde, purtând poncho din lână tradiţionale şi Sombreros, fermierii au mărşăluit pe sunetele fluierelor, fluturând steagul naţional, adunându-se în Plaza Bolivar, în centrul istoric, unde au fost dispersaţi de către poliţişti. Au fost, de asemenea, raportate jafuri şi vandalism, vehicule incendiate şi poliţişti atacaţi cu lovituri de bastoane şi pietre. În trei zone dens populate din sudul şi nord-vestul oraşului, primarul opoziţiei de stânga, Gustavo Petro, a impus stare de asediu de la 20:30 de joi până la ora 5:00 (ora locală) de vineri.

Bilanţul la sfârşitul zilei în capitală arăta 147 de accidente, cel puţin 40 de arestări şi o victimă în districtul La Gaitana în satul Suba, unde un băiat de 16 ani, a murit în circumstanţe care rămân neclare, după ce a fost rănit de un glonţ. Bilanţul victimelor până în acet moment a ajuns la şase.

Protestul pune presiune pe Santos, care are doar trei luni pentru a decide dacă să candideze pentru un nou mandat în alegerile din 2014. Obiectivul său principal este de a accelera negocierile de pace între guvern şi Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC ) care se desfăşoară în Havana.

Reacţia ministrului Apărării, Juan Carlos Pinzón nu s-a lăsat aşteptată: „Este clar - a spus el - că (printre protestatari) nu sunt porumbei, dar numai vandali infractori care servesc interesele întunecate, cu siguranţă ale teroriştilor de la FARC, în unele cazuri, şi ale forţelor lor politice". Clasificată drept organizaţie teroristă de către majoritatea ţărilor civilizate, FARC şi-a căpătat rapid o reputaţie proastă în Columbia datorită numărului mare de crime comise, precum şi a brutalităţii de care a dat dovadă. După decenii de existenţă şi atentate, beneficiind de sprijin masiv din partea Rusiei şi având legături cu terorismul internaţional, inclusiv Cuba lui Fidel Castro şi Armata Republicană Irlandeză, FARC a fost decimată de acţiunile viguroase întreprinse de preşedintele columbian Alvaro Uribe, al cărui tată fusese ucis de FARC într-o încercare de răpire.

Dar „campesinos" protestează deoarece costurile de producţie depăşesc acum veniturile modeste obţinute din vânzarea bunurilor lor: ei raportează costul excesiv de ridicat la îngrăşăminte, dar şi creşterea importurilor de produse alimentare ca efect al acordurilor de liber schimb semnate de către guvernul în sectorul agricol. Santos a răspuns cu promisiunea de a reduce preţurile la îngrăşăminte şi la achiziţionarea de produse alimentare din străinătate şi cu oferta de a cumpăra anumite cantităţi de lapte de la producători, destinat copiiilor din familiile sărace.

Dar cuvintele nu-i conving pe „campesinos", cărora li s-au alăturat şoferii de camioane, cerând scăderea preţurilor combustibililor şi minerii care doresc să vadă regularizate activităţile lor. „Dacă guvernul nu răspunde în mod corespunzător, marşurile vor continua” a declarat Julio Roberto Gómez, preşedinte al Confederaţiei Generale a Muncii, care reuneşte mai multe sindicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe