Comisar UE susţine că blocul trebuie să îl pună pe Trump “la locul său”

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan (John Thys/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană trebuie îi arate preşedintelui american Donald Trump că se află pe o cale greşită şi să îl forţeze să facă un pas înapoi în privinţa războiului său comercial împotriva blocului, a afirmat un eurocrat de top.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat că este momentul ca Bruxelles-ul să recurgă la acelaşi tip de tactici de “hărţuire” precum cele folosite de liderul american pentru “a-l pune pe acest om la locul lui”, potrivit Express.co.uk.

Doar o abordare “dură” împotriva SUA va pune capăt disputei aprinse care s-a amplificat în ultimele săptămâni, a adăugat comisarul.

Deşi în mod tradiţional aliaţi apropiaţi, SUA şi UE s-au implicat într-un război comercial după ce administraţia Trump a impus luna trecută tarife asupra importurilor de oţel şi aluminiu.

Drept răspuns, UE a impus tarife similare la o serie de produse americane.

Însă într-un discurs ţinut în comitatul Donegal din Irlanda, Hogan a insistat că singura cale pentru a pune capăt disputei este aceea de a se folosi tactici similare celor utilizate de Trump.

El a mai precizat că UE este divizată cu privire la adoptarea unei “abordări dure sau blânde”, conform publicaţiei The Irish Times.

Hogan a afirmat: “Sunt de partea abordării dure. Cu cineva care te hărţuieşte într-o manieră iresponsabilă nu poţi discuta decât dacă îl hărţuieşti şi tu.

Uniunea Europeană, şi cele 500 milioane de locuitori, în cele din urmă îi vor arăta preşedintelui Trump că merge pe un drum greşit”.

El a adăugat că doar o poziţie puternică şi consecventă îl va “pune pe acest om la locul lui”.

Avertismentul lui Hogan are loc într-un moment în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se pregăteşte să se întâlnească cu Trump în această săptămână.

Trump şi Juncker vor discuta despre ridicarea tarifelor, pe care liderul american a ameninţat că le va extinde la automobilele şi piesele auto produse în UE.

Principalul consilier economic al preşedintelui american, Larry Kudlow, a afirmat că se aşteaptă ca Juncker să vină la discuţii cu o ofertă comercială “semnificativă”.

Totuşi, şeful UE nu va merge la discuţii cu o ofertă specifică privind comerţul, a anunţat luni Comisia Europeană.

Trump s-a plâns în repetate rânduri în privinţa UE, criticând tarifele mai ridicate pe care le aplică pentru importurile de automobile americane şi descriind blocul ca un “inamic” în arena comerţului.

După ce SUA a impus tarifele asupra importurilor UE de oţel şi aluminiu şi a ameninţat că ar putea extinde măsurile asupra automobilelor europene, comisarul UE pentru comerţ Cecilia Malmstrom, care îl va însoţi pe Juncker la întâlnirea cu Trump, a declarat că blocul pregăteşte o listă de produse americane ce vor fi supuse tarifelor dacă Washingtonul va da curs ameninţării cu aplicarea de tarife la importurile auto din UE.

Lideri de top din sectorul de afaceri german au cerut luni ca blocul să rămână pe poziţie şi să refuze să accepte termeni care vor fi, în mod nedrept, în beneficiul Americii.

Dieter Kempf, şeful Asociaţiei Industriei Germane (BDI), a precizat că Juncker ar trebui să îi spună lui Trump că SUA îşi va face singură rău dacă va impune tarife la importurile de automobile şi piese auto din UE.

Kempf a susţinut pentru publicaţia Welt am Sonntag: “Europa nu ar trebui să se lase şantajată şi ar trebui să aibă o atitudine sigură în SUA”.