Comisia Electorală Centrală din R.Moldova, obligată să organizeze referendumul

Curtea de Apel a anulat, astăzi, decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie curent, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului constituţional pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, la îndemnul Platformei „Demnitate şi Adevăr”.
Comisia Electorală Centrală de la Chişinău
Comisia Electorală Centrală de la Chişinău (rferl.org)

Potrivit jurnal.md, instanţa a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. Verdictul însă poate fi atacat la Curtea Supremă de Justiţie.

Reamintim că grupul de iniţiativă civică pentru organizarea referendumului constituţional a colectat timp de trei luni peste 400 de mii de semnături în favoarea referendumului pentru alegerea directă a şefului statului, reducerea numărului de deputaţi până la 71 şi limitarea imunităţii acestora. CEC a respins referendumul pe motiv că nu fuseseră colectate cel puţin 20 de mii de semnături din jumătate din raioane.

Contactat de Unimedia, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan a spus că va ataca decizia Curţii de Apel privind anularea deciziei luate anterior de CEC la Curtea Supremă de Justiţie. „Vom merge la Curtea Supremă de Justiţie, poate chiar azi”, a declarat Ciocan. În opinia sa, sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături sau câte 20 de mii din cel puţin 18 raioane şi municipii.

La rândul său, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat pentru Epoch Times că ”hotărârea Curţii de Apel Chişinău reprezintă un act de adevărată justiţie, legalitate şi demnitate. Aceasta satisface aşteptările celor peste 400.000 de semnatari şi a unei voinţe populare fără precedent, exprimată în sondajele de opinie de peste 93% din cetăţenii ţării”. În opinia sa, ”în condiţiile unei justiţii captive, hotărârea de azi este una de excepţie, care demonstrează o dată în plus că în sistemul judecătoresc există şi magistraţi care respecta legea, statutul de judecător şi deontologia profesională”.

”Hotărârea Curţii de Apel Chişinău reprezintă un act de adevărată justiţie, legalitate şi demnitate” - Andrei Năstase.

”Hotărârea Curţii de Apel Chişinău ar putea fi încă un semnal de curaj adresat tuturor judecătorilor să ignore şantajul şi imixtiunile politice în actul de justiţie. Acest lucru ne îndreptăţeşte să menţinem avântul protestatar, astfel încât pe 24 aprilie 2016, să obţinem scopul major - alegerile parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale şi referendumul republican în termenii stabiliţi de Constituţie”, a mai spus Năstase pentru ziarul nostru.

”Soluţia pe care a dat-o astăzi Curtea de Apel Chişinău este una foarte îndrăzneaţă deoarece acest subiect se află pe rol încă din anul 2008. Atunci, un deputat a solicitat Curţii Constituţionale să se expună asupra textului confuz din Constituţie ce se referă la numărul de semnături necesare pentru un referendum. Curtea Constituţională a decis că nu se acceptă spre examinare această sesizare deoarece problema abordată în sesizare este de competenţa legislativului, necesitînd a fi soluţionată prin modificarea normei constituţionale. Din 2008, Parlamentul Republicii Moldova urma să se pronunţe asupra acestor prevederi din Constituţie - fie sunt necesare 200.000 de semnături pentru referendum, fie câte cel puţin 20.000 de semnături în fiecare din cel puţin jumătate de unităţi administrativ-teritoriale de nivelul doi, ceea ce ar însemna 20.000*18 raioane, adică 360.000).
Normele neclare sau confuze nu trebuie interpretate în detrimentul cetăţenilor. Altfel, politicienii ar putea abuza de o asemenea tehnică legislativă.
Aşteptăm cu nerăbdare motivaţia Deciziei Curţii de Apel Chişinău. În plus, sper foarte mult că dezbaterile la CSJ să fie publice. Este prea importantă soluţia, indiferent cine a fost iniţiatorul referendumului”, a explicat la rândul său Ion Guzun, consilier juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, pentru Epoch Times.