Comisia Europeană a aprobat două programe de finanţare destinate României

Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, audierea Corinei Creţu, Comisar European
Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, audierea Corinei Creţu, Comisar European (Epoch Times România)

Comisia Europeană a aprobat două programe destinate României, Programul Operaţional pentru Competitivitate şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, care includ o finanţare europeană de 1,53 miliarde de euro pe perioada de derulare, între 2014 şi 2020.

Programul Operaţional pentru Competitivitate are o valoare totală de 1,58 miliarde de euro, din care 1,32 de miliarde este contribuţia europeană. Printre obiectivele programului se află investiţiile în cercetare şi dezvoltare menite să sprijine mediul de afaceri şi să întărească legăturile dintre acesta şi institutele de cercetare.

Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică, din care contribuţia europeană este 212 milioane de euro din valoarea sa totală de 251 de milioane, este proiectat pentru a întării capacitatea administrativă a României de a coordona, desfăşura şi supraveghea Fondurile Europene Structurale şi de Investiţie. Printre celelalte obiective ale programului se află sprijinirea administraţiei implicate în managementul fondurilor europene, precum şi pe cei care derulează proiecte europene.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a afirmat că adoptarea acestor programe reprezintă un semn al sprijinului acordat de Comisia Europeană României şi a cerut Guvernului să implementeze proiecte concentrate pe calitatea şi încurajarea economiei ţării.

În schimb, Programul Operaţional se concentrează pe creşterea calităţii şi a utilizării serviciilor publice electronice (630,2 milioane de euro). Programul este menit să proiecteze folosirea tehnologiilor informatice şi de comunicare în educaţie, cultură şi sănătate şi să sprijine dezvoltarea infrastructurii broadband în întreaga ţară, creând legături esenţiale între mediul rural şi mediul urban.