Comisia Europeană aprobă bugetul Greciei pentru 2019. Cere Atenei să accelereze reformele

Oamenii stau la coadă pentru a scoate bani de la un bancomat al Băncii Naţionale din Atena, Grecia.
Oamenii stau la coadă pentru a scoate bani de la un bancomat al Băncii Naţionale din Atena, Grecia. (Milos Bicanski/Getty Images)

Comisia Europeană a aprobat miercuri primul buget al Greciei după terminarea programului de salvare financiară (bailout), dar a precizat că ţara trebuie să accelereze reformele pentru a putea face orice fel de plăţi viitoare în cadrul măsurilor de relaxare a datoriei, potrivit Reuters.

Comisia a precizat că a adoptat primul raport pentru Grecia în contextul dispozitivului de supraveghere consolidată care a fost instituit după încheierea programului de sprijin pentru stabilitate, din cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), la 20 august 2018.

Dar a susţinut că luarea unor măsuri de relaxare a datoriei, acceptate de miniştrii de finanţe ai zonei zero în luna iunie, va depinde de cât de bună va fi prestaţia Greciei în viitor când va fi reevaluată.

Grecia a avut nevoie de trei bailout-uri internaţionale între 2010 şi 2015, trecând de la o criză la alta, întrucât a intrat în vigoare efectul reformelor profunde combinate cu austeritatea şi recesiunea. Ţara a revenit la o creştere economică constantă în 2017, după nouă ani de recesiune, care au făcut ca economia naţională să se restrângă cu un sfert.

Prezentându-şi miercuri bugetul final pe 2019, verificat şi aprobat de Comisia Europeană, Grecia a susţinut că vizează să atingă un excedent primar de 3,6% din PIB pentru anul următor, fără să implementeze tăierile de pensii legiferate.

Grecia va continua să fie monitorizată de UE şi Fondul Monetar Internaţional pentru a se asigura că îşi respectă angajamentul legat de implementarea reformelor.

De asemenea, Guvernele din zona euro au reuşit în iunie, după negocieri îndelungate, să ajungă la un acord mult aşteptat privind reducerea datoriei Atenei. Respectivul acord, prevede prelungirea cu zece ani a scadenţei unor împrumuturi de 96 miliarde euro din programul de asistenţă financiară (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie să-l plătească în următoarele decenii zonei euro), potrivit Bursa.ro. Maturitatea creditelor a fost prelungită din 2023 până în 2033. De asemenea, va fi majorată ultima tranşă din programul de ajutor pe care o va primi Grecia, pentru ca ţara să-şi construiască rezerve de numerar necesare în următoarele luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie