Comisia Europeană cere guvernanţilor români "Nu faceţi paşi în sens opus" (video)

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut joi un apel la liderii din România să nu facă paşi în sens opus în lupta anticorupţie.
Frans Timmermans
Frans Timmermans (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

În discursul său din Parlamentul European, referindu-se la lupta anticorupţie din România, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, socialistul olandez Frans Timmermans, a transmis Guvernului Grindeanu: "Vă rog, nu faceţi paşi în sens opus". Discursul său a avut loc cu ocazia desfăşurării dezbaterii privind situaţia din România.

Liderul din executivul european a subliniat că este de datoria Comisiei Europene să critice acţiunile Guvernului României în privinţa legilor justiţiei.

"În ultimii 10 ani am cooperat cu România în cadrul MCV. Comisia Europeană, indiferent de cine s-a aflat la guvernare în România, a fost critică. Am criticat întotdeauna, acesta este rolul CE pe care ni-l conferă tratatele, rolul din mandatele MCV. România se află pe ultima sută de metri a acestui foarte lung maraton, să ajungem, în situaţie ireversibilă, în care România nu mai riscă să revină la trecut. Din punctul nostru de vedere, OUG şi proiectul de lege par să indice direcţia opusă. Şi trebuie să discutăm această situaţie, pentru că procesul nu va fi accelerat, ci dimpotrivă va fi decelerat şi dat înapoi.

Cer autorităţilor române să cântărească deciziile. Eu nu pot să înţeleg care este urgenţa pe acest subiect. Nu înţeleg de ce reducerea standardelor de luptă împotriva corupţiei este în interesul românilor. Nu ajutaţi cu nimic dacă transformaţi această dezbatere într-una partinică. Trebuie să discutăm pe fapte concrete. Am văzut că poporul român îşi doreşte implicarea UE în ceea ce priveşte ireversibilitatea progreselor în justiţie. O mare personalitate romană, Brâncuşi, a spus că acţiunile sunt importante. Haideţi să trecem la acţiuni şi să ne asigurăm că corupţia este eliminată şi să renunţăm la acţiuni care indică o direcţie opusă", a mai spus liderul european.

Timmermans a fost apostrofat de eurodeputata româncă Maria Grapini, de la Grupul socialiştilor: "M-aţi dezamăgit. Dacă dumneavoastră corelaţi ceea ce se întâmplă în România cu acordarea fondurilor europene, cred că MCV a fost un mecanism de discreditare a României. Hai să lăsăm guvernul să-şi facă treaba, justiţia să funcţioneze", potrivit Hotnews.

"Mi se pare insultător să fiu considerat un agent de doborâre a unui guvern din aceeaşi familie politică din care fac parte eu", a răspuns Timmermans, cerând totodată europrlamenatrilor PPE (popular-europeni) să nu facă din dezbatere una politică.

Recentele acte normative adoptate de Guvern au fost denunţate ca fiind menite să îi scape de dosare pe politicienii corupţi din România.