Comisia Europeană: România va restitui 4,51 milioane euro pentru cheltuieli incorecte în agricultură

Ţăranii culeg grâul pe un câmp la 29 mai 2011, în Huaibei, provincia Anhui din China. Suprafeţe masive de teren agricol în China sunt contaminate cu metale grele, potrivit unui studiu făcut pe durata a opt ani, care a fost ulterior suprimat, de mai multe agenţii de stat.
Ţăranii culeg grâul pe un câmp la 29 mai 2011, în Huaibei, provincia Anhui din China. Suprafeţe masive de teren agricol în China sunt contaminate cu metale grele, potrivit unui studiu făcut pe durata a opt ani, care a fost ulterior suprimat, de mai multe agenţii de stat. (ChinaFotoPress / Getty Images)

Comisia Europeană solicită să fie returnată suma de 318 milioane de euro, reprezentând fonduri cheltuite în mod incorect de 11 state membre în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), în cazul României suma atingând 4,51 milioane de euro, conform unui comunicat al CE.

Unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, astfel încât vor trebui restituite numai 315 milioane de euro. Banii urmează să ajungă la bugetul Uniunii Europene întrucât nu au fost respectate reglementările comunitare sau din cauză că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare.

România trebuie să returneze 4,51 milioane de euro, iar impactul corecţiei va fi de 4,24 de milioane de euro. Corecţiile au fost făcute pentru că nu au fost definite anumite condiţii agricole şi de mediu, pentru controale efectuate în mod parţial, precum şi pentru deficienţe ale sistemului de sancţiuni.

Din grupul de 11 ţări, Franţa urmează să restituie cea mai mare sumă şi anume 255,66 milioane de euro, dintre care 238,90 milioane de euro, pentru deficienţe privind alocarea de drepturi la plată. Portugalia a primit sancţiuni în valoare de 17,46 milioane de euro, pentru deficienţe privind ecocondiţionalitatea, pentru plăţi aferente unor animale neidentificate şi calitatea nesatisfăcătoare a controalelor la faţa locului.

Statele membre UE sunt responsabile pentru gestionarea majorităţii plăţilor din cadrul Politicii Agricole Comune, în principal prin intermediul agenţiilor lor de plăţi. Totodată, statele membre sunt responsabile de controalele efectuate.

În acelaşi timp, Comisia desfăşoară anual peste 100 de audituri, cercetând dacă verificările şi reacţiile statelor membre în ceea ce priveşte deficienţele sunt suficiente şi are dreptul să recupereze ulterior fonduri în cazul în care auditurile constată că gestionarea şi controlul realizate de statul membru nu sunt suficiente pentru a garanta că fondurile UE au fost cheltuite în mod adecvat.