Comisia parlamentară canadiană adoptă rezoluţia împotriva recoltării forţate de organe în China

În timpul recentei vizite a premierului Stephen Harper în China, Subcomisia pentru drepturile internaţionale ale omului a adoptat în unanimitate o propunere de condamnare a practicii regimului chinez de recoltare forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă.
Scott Reid, presedintele Subcomitetului Parlamentului canadian pentru drepturile internaţionale ale omului (centru), vorbeşte cu Dr. Damon Noto (dreapta) şi jurnalistul de investigaţie Ethan Gutmann, la 21 octombrie 2014 (Donna He / Epoch Times)
Limin Zhou
04.12.2014

În timpul recentei vizite a premierului Stephen Harper în China, Subcomisia pentru drepturile internaţionale ale omului a adoptat în unanimitate o rezoluţie de condamnare a practicii regimului chinez de recoltare forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă.

Rezoluţia, care a fost adoptată la data de 6 noiembrie, a declarat că subcomitetul "îşi exprimă profunda îngrijorare la adresa rapoartelor persistente şi credibile de recoltare sistematică de organe fără consimţământ de la prizonierii de conştiinţă şi membri ai grupurilor minoritare religioase şi etnice în Republica Populară Chineză".

În plus, rezoluţia "condamnă şi solicită încetarea imediată" a acestei practici.

De asemenea, se solicită guvernului canadian să "prevină şi să descurajeze canadienii de la participarea la turismul de transplant, în cazul în care organele nu au fost obţinute într-un mod etic, în condiţii de siguranţă şi transparenţă".

Anterior, comisia a organizat două audieri în cursul cărora anchetatorii au prezentat dovezi ale recoltării forţate de organe de la practicanţii Falun Gong şi alte grupuri persecutate din China.

La începutul acestui an, avocatul internaţional pentru drepturile omului David Matas şi fostul secretar de stat David Kilgour au prezentat 52 de tipuri de probe care atestă că prizonierii de conştiinţă Falun Gong din China sunt ucişi pentru organele lor.

În octombrie, comisia l-a audiat pe autorul şi cercetătorul Ethan Gutmann şi Dr. Damon Noto de la ONG-ul Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH).

Noto a remarcat că au fost efectuate mai multe anchete despre recoltarea de organe ilegală în China, precum şi faptul că toate rezultatele "au indicat utilizarea prizonierilor de conştiinţă - care în marea majoritate cuprinde practicanţii Falun Gong - ca principală sursă de organe".

"Dacă urmărim calendarul de creştere a practicii de transplant a Chinei şi îl comparăm cu începutul persecuţiei Falun Gong, care a avut loc în 1999, termenele corespund aproape exact", a declarat Noto comisiei.

Gutmann, care şi-a alocat şapte ani de cercetare pentru cartea sa lansată recent "Carnagiul: Uciderea în masă, Recoltarea de organe, şi Soluţia Secretă a Chinei la problema disidenţilor ei", a declarat că el estimează că jumătate de milion până la un milion de adepţi Falun Gong sunt încarceraţi în orice moment dat.

"Până în 2008, fuseseră ucişi pentru organele lor aproximativ 65.000 de practicanţi Falun Gong", a mai declarat Gutmann comisiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor