Comitet OMS recomandă ţărilor să evite impunerea obligativităţii paşapoartelor de vaccinare pentru călătorii

Centru de testare PCR COVID-19 (SARS-COV2)
Centru de testare PCR COVID-19 (SARS-COV2) (Epoch Times România)

Un grup al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a recomandat membrilor să nu impună obligativitatea dovezii vaccinării împotriva COVID-19 pentru călătorii în altă ţară.

Într-o declaraţie emisă luni, Comitetul de Urgenţă al OMS a recomandat directorului general Tedros Adhanom Ghebreyesus să evite impunerea dovezilor de vaccinare ca o condiţie a călătoriilor în alte ţări.

„Nu este necesară dovada vaccinării ca o condiţie de intrare, având în vedere dovezile limitate (deşi în creştere) despre performanţa vaccinurilor în reducerea transmiterii şi inechitatea persistentă în distribuţia globală a vaccinurilor”, a consemnat recomandarea Comitetului. „Statele membre sunt puternic încurajate să recunoască potenţialul obligativităţii adeverinţei de vaccinare aprofundând inechităţile şi promovarea unei libertăţi de circulaţie diferenţiate”.

Grupul OMS a menţionat că unele persoane, de exemplu marinarii, ar putea fi blocaţi la intrarea în apele internaţionale din cauza unor potenţiale cerinţe de vaccinare.

„O atenţie specială ar trebui acordată navigatorilor care sunt blocaţi pe mare şi care pot fi blocaţi la trecerea frontierelor internaţionale pentru schimbarea echipajului din cauza restricţiilor de călătorie, inclusiv cerinţele pentru dovada vaccinării COVID-19”, menţionează recomandarea.

Mai multe zone din lume, ţări din Europa, dar şi state americane precum New York şi California, au lansat aplicaţii pentru paşapoartele de vaccinare.

Oficialii din sănătate din judeţul Orange, California, au anunţat săptămâna trecută un „paşaport digital” care „permite persoanelor să participe în siguranţă şi cu linişte sufletească la activităţi care implică interacţiuni cu alte persoane, inclusiv călătorii, activităţi atractive, conferinţe / întâlniri, concerte, sport, şcoală şi multe altele."

Grupuri pentru drepturile civile, cum ar fi Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU), au avertizat împotriva paşapoartelor de vaccinare / imunitate, afirmând că ar putea duce la posibile încălcări ale vieţii private a americanilor, menţionând totodată că anumite persoane nu deţin sau nu au acces la un smartphone pe care să ruleze aplicaţia pentru paşapoarte.

„Nu ne opunem, în principiu, ideii unei dovezi de vaccinare în anumite contexte. Dar având în vedere dificultatea enormă de a crea un sistem de paşapoarte digitale şi compromisurile şi eşecurile care vor avea loc pe parcurs, suntem atenţi la efectele secundare şi consecinţele pe termen lung pe care le-ar putea avea. Vom urmări îndeaproape evoluţiile din acest domeniu ”, a declarat ACLU la sfârşitul lunii trecute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură