Compania Bayer, implicată în al patrulea proces privind rolul pesticidului Roundup în generarea cancerului

Logo-ul companiei germane Bayer
Logo-ul companiei germane Bayer (Getty Images)

Bayer AG urmează să se confrunte cu un al patrulea proces în Statele Unite ale Americii, cu privire la afirmaţiile potrivit cărora pesticidul său Roundup cauzează cancer. Patru pacienţi cu cancer din oraşul filialei sale agricole Monsanto îşi vor prezenta dosarul vineri.

Procesul marchează primul proces class-action care să stabilească dacă glifosatul, ingredientul activ din Roundup, este cancerigen. Este, de asemenea, şi primul proces din afara Californiei, ce se desfăşoară la St. Louis, unde Monsanto avea sediul înainte ca Bayer să cumpere compania în 2018, într-o tranzacţie de 63 miliarde USD.

Trei curţi cu juri consecutive au găsit compania responsabilă de producerea cancerului, acordând daune de zeci de milioane de dolari fiecărui reclamant. Bayer a făcut apel în toate cazurile.

Unii analişti sunt de părere că Bayer ar putea încerca să ofere o compensaţie printr-un acord umbrelă în afara curţii, dar au estimat mărimea unei astfel de soluţii la 8 -12 miliarde USD.

Bayer neagă toate afirmaţiile potrivit cărora Roundup sau glifosatul cauzează cancer, spunând că zeci de ani de studii independente au arătat că cel mai utilizat pesticid este sigur pentru uz uman şi că autorităţile de reglementare din întreaga lume au aprobat produsul.

Cele patru cazuri recente au fost diagnosticate cu limfom non-Hodgkin, un cancer al celulelor de sânge despre care reclamanţii susţin că ar fi cauzat de produsul Roundup.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură