Compoziţia „secretă” a apei de la robinet

(Cate Gillon / Getty Images)

Apa joacă un rol-cheie în funcţionarea organismului uman. Corpul nostru are nevoie de 2-3 litri de apă pe zi pentru o funcţionare optimă, motiv pentru care, oamenii din cele mai vechi timpuri, îşi construiau aşezările în apropierea surselor de apă. Astăzi avem o aprovizionare centralizată cu apă potabilă, dar calitatea acesteia lasă mult de dorit. După cum spunea Louis Pasteur, „Omul bea 90% din bolile sale”. Nu este ceva surprinzător, având în vedere întregul spectru de substanţe toxice, pe care le consumăm împreună cu apa potabilă.

Creând apeductele (conductele de apă), romanii antici au reuşit să-şi asigure necesităţile de apă potabilă, fără să părăsească zidurile oraşului. Desigur, de atunci, sistemul urban de asigurare cu apă potabilă a suferit modificări semnificative.

Pe de o parte, în prezent, avem anumite garanţii în ceea ce priveşte calitatea apei potabile. Aceasta este curăţată de nămol şi nisip, mirosuri neplăcute, substanţe organice, este dezinfectată şi chiar i se reduce duritatea. Pe de altă parte, apa de la robinet conţine o multitudine de impurităţi toxice, care ne deteriorează grav sănătatea şi calitatea vieţii. Iată doar câteva dintre substanţele toxice uzuale, ce se găsesc în apa ce curge din robinetele noastre.

1. Clorul. După cum se ştie, pentru a fi purificată şi dezinfectată, apa este supusă clorinării. Cu regret, de cele mai multe ori, clorul nu este filtrat şi rămâne în apa potabilă, cauzând distrugerea microflorei naturale a organismului, dereglând sistemul imunitar şi crescând riscul de cancer. Potrivit unui studiu realizat de Columbia Health University, apa clorinată sporeşte cu 44% riscul de dezvoltare a cancerului tractului gastro-intestinal. În plus, apa cu clor creşte tensiunea arterială, provoacă ateroscleroză şi ischemie cardiacă.

Interacţionând cu reziduurile organice, clorul poate forma derivate toxice (cloroform, tetraclorură de carbon şi dioxine) şi poate cauza cancer de ficat, vezică urinară şi stomac. Dioxinele, care există de asemenea în gazele de eşapament, fumul de ţigară şi fumul de la arderea maselor plastice, se păstrează în apă timp de 10-15 ani, iar în corpul uman – până la 6-8 ani. FDA şi alte agenţii guvernamentale ale SUA au raportat că în majoritatea locuinţelor pot fi identificate concentraţii măsurabile de cloroform, care se scurg din toalete, maşini de spălat şi cabine de duş. Aceste emanaţii cresc dramatic riscul de astm, provoacă inflamarea căilor respiratorii şi alergii.

2. Fluor. Fluorul este un radical liber foarte puternic, ce provoacă leziuni ale ţesutului nervos, sistemului imunitar şi împiedică funcţionarea normală a glandei tiroide şi pineale. Raportul Academiei Nationale pe 2006 a constatat că "fluorul constituie un factor ce dereglează funcţionarea sistemului endocrin". Concentraţia de fluor de peste 0.7-1.5 mg/l poate provoca fluoroza.

3. Aluminiu. Este un metal toxic, care este asociat cu dezvoltarea unor tulburări neurologice, boli ale tractului gastro-intestinal şi ale ficatului. În majoritatea oraşelor, apa ce curge din robinete conţine niveluri sporite de aluminiu. Aluminiul concurează cu calciul în a fi absorbite de către ţesutul osos uman, ceea ce reduce mineralizarea scheletului şi duce la osteoporoză. În plus, aluminiul încetineşte asimilarea de către organism a fosforului, zincului şi seleniului. Zincul şi seleniul sunt substanţe imunomodulatoare-cheie ale organismului uman.

4. Arsenic. Este un puternic agent cancerigen. În 2001, în SUA, nivelul maxim admisibil de arsenic în apa potabilă a fost redus până la 10 mg/l, din cauza proprietăţilor cancerigene demonstrate. Cu părere de rău, arsenicul, de asemenea, ajunge în apa potabilă pe care o folosim în fiecare zi.

5. Alte elemente toxice. Fierul, manganul, plumbul, cromul, nichelul, mercurul, cuprul, cadmiul şi nucleele de radiu, ce depăşesc nivelurile inofensive, pot să se acumuleze în corpul nostru şi să ne cauzeze multiple probleme de sănătate.

6. Produsele dezinfectante sunt utilizate ca alternativă la clor, pentru a distruge orice formă de viaţă din apă. Aceste substanţe chimice includ trihalometani, haloacetonitrili, etc. şi sunt considerate a fi chiar mult mai periculoase decât clorul. Sunt molecule puternic cancerigene care distrug ficatul, rinichii şi sistemul nervos.

7. Medicamente. Chiar şi cantităţi mici de medicamente ce se găsesc în apa potabilă, pot contribui la perturbarea controlului creşterii celulelor în organism. Există mai mulţi compuşi din medicamente care sunt extrem de periculoşi pentru sănătatea umană.

Unii oameni au reacţii anafilactice la anumite medicamente, care pot fi prezente într-o formă diluată în apa de la robinet. Analgezicele (ibuprofen şi acetaminofen), antidepresivele, anticoncepţionalele şi medicamentele pentru hipertensiune arterială şi ateroscleroză sunt cele mai des întâlnite substanţe în apa potabilă.

Pe măsură ce folosim apa de la robinet, capacitatea corpului de detoxifiere scade dramatic. În timp, tot mai multe componente toxice încep să se acumuleze în organism. Pentru cei ce nu doresc să experimenteze consecinţele neplăcute ale unui astfel de fenomen, singura opţiune rămâne filtrarea apei potabile şi efectuarea unor cursuri de detoxifiere a organismului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură