Concluziile macabre ale ONU: Forţele ruse au ucis sute de civili la începutul războiului din Ucraina

Un bărbat merge pe lângă bicicleta sa printre dărâmături şi vehicule militare ruseşti distruse în oraşul ucrainean Bucea, 6 aprilie 2022
Un bărbat merge pe lângă bicicleta sa printre dărâmături şi vehicule militare ruseşti distruse în oraşul ucrainean Bucea, 6 aprilie 2022 (Getty Images)

Forţele ruse au ucis cel puţin 441 de civili în primele zile ale invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat miercuri biroul ONU pentru drepturile omului, documentând atacuri în zeci de oraşe şi execuţii sumare despre care a spus că ar putea fi considerate crime de război.

Numărul real al victimelor din regiunile Kiev, Cernihiv şi Sumi a fost probabil mult mai mare, a declarat Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) într-un raport care analizează perioada cuprinsă între 24 februarie, data la care Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina, şi începutul lunii aprilie, când forţele ruse s-au retras din cele trei zone.

"Actele în cauză au fost comise de forţele armate ruse care controlau aceste zone şi au dus la moartea a 441 de civili (341 de bărbaţi, 72 de femei, 20 de băieţi şi 8 fete)", se arată în raport, citat de Reuters.

"Există indicii puternice că execuţiile sumare documentate în raport constituie crimă de război de ucidere intenţionată", a menţionat într-o declaraţie Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

Prin intermediul Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU), OHCHR a adunat dovezi din 102 oraşe şi sate.

Ministerele ruse de Externe şi al Apărării nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Moscova a negat în repetate rânduri că a vizat civili în timpul invaziei, pe care o numeşte o "operaţiune militară specială" pentru a-şi dezarma vecinul şi a înlătura naţionaliştii periculoşi de la putere. Ucraina şi aliaţii săi occidentali numesc invazia drept o acaparare neprovocată a teritoriilor sale.

În total, în acest război, până la data de 4 decembrie, OHCHR a declarat că a numărat 6.702 morţi civili şi că monitorizarea sa include încălcări ale tuturor părţilor.

Domeniul de aplicare al noului raport a fost limitat la zonele controlate de Rusia în primele zile de lupte din cauza "prevalenţei acuzaţiilor de ucidere a civililor în aceste trei regiuni" şi a capacităţii OHCHR de a verifica şi documenta decesele de acolo după retragerea forţelor ruse.

O comisie a ONU a concluzionat în octombrie că forţele ruse au fost responsabile pentru marea majoritate a încălcărilor drepturilor în primele zile ale războiului.

Multe dintre cadavrele documentate în noul raport prezentau semne că victimele ar fi putut fi ucise în mod intenţionat, a constatat raportul. Până la sfârşitul lunii octombrie, OHCHR încă încerca să coroboreze alte 198 de presupuse ucideri ale civililor în cele trei regiuni din acea perioadă.

Totodată, raportul a constatat că unele zone au fost mult mai afectate de omoruri, cum ar fi oraşul Bucea, în apropiere de capitala Kiev, care a fost controlat de trupele ruse de la 5 martie până la 30 martie.

OHCHR a declarat că a documentat uciderea a 73 de civili în Bucea şi că este în curs de a confirma alte 105 cazuri.

Execuţii sumare

Un obiectiv declarat al raportului ONU este acela de a ajuta victimele prin documentarea cazurilor şi prin încercarea de a aduce autorii în faţa justiţiei. Raportul a analizat în detaliu 100 de asasinate.

Raportul a clasificat 57 dintre acestea ca fiind execuţii sumare, în 30 de cazuri fiind vorba de persoane aflate în detenţie, în timp ce 27 au fost victime executate pe loc.

În celelalte 43 de cazuri, civilii au fost ucişi în timp ce se deplasau în interiorul sau între aşezări, pe jos sau cu bicicleta, maşina sau furgoneta.

"Majoritatea victimelor au fost vizate în timp ce se deplasau la serviciu, livrau alimente altora, îşi vizitau vecinii sau rudele sau încercau să fugă de ostilităţi", se arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe