Condamnarea la închisoare l-ar putea face pe Navalny mai popular, aşa cum s-a întâmplat şi cu Hodorkovski

Aleksei Navalnîi.
Aleksei Navalnîi. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Procesul penal la adresa lui Aleksei Navalny are substrat politic şi a fost iniţiat exclusiv pentru a pune cruce pe cariera politică a opozantului, este de părere „marea doamnă” a mişcării ruse de apărare a drepturilor omului, Ludmila Alekseeva. Într-un interviu acordat Der Spiegel şi preluat de Inopressa.ru, aceasta afirmă că nu există dovezi solide care să ateste că, pe vremea când era consilier al guvernatorului regiunii Kirov, Navalny a abuzat de statutul său şi a delapidat 400.000 de euro.

În opinia Ludmilei Alekseeva, condamnarea la închisoare l-ar putea face pe Navalny mai popular, cum s-a întâmplat şi cu oligarhul Mihail Hodorkovski.

'Iniţial ruşii aveau o atitudine negativă faţă de Hodorkovski, însă tabăra de muncă a făcut din el un martir cu imagine pozitivă. Ruşii manifestă compasiune faţă de cei care sunt condamnaţi', explică Alekseeva. Astfel, sentinţa de detenţie în cazul lui Aleksei Navalny va demonstra că 'puterea nu a tras învăţăminte din cazul lui Hodorkovski'.

În general, din momentul revenirii în fotoliul prezidenţial, Vladimir Putin 'transformă Rusia într-un stat poliţist'. Întrebată dacă, în opinia sa, Putin şi echipa lui vor înceta represaliile, Alekseeva a invocat un citat din Napoleon, conform căruia 'trebuie să te temi nu de adversarii inteligenţi, care, de regulă, sunt previzibili, ci de cei proşti'. Kremlinul, însă, este imprevizibil, punctează Alekseeva.