Condamnarea lui Hrebenciuc a fost anulată. Procesul se va rejudeca de la zero

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea de la zero a dosarului retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în primă instanţă. Procesul urmează să se desfăşoare la Curtea de Apel Braşov, informează Agerpres.

Instanţa supremă a respins o cerere a Parchetului General de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare cu privire la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale de rejudecare a dosarelor de corupţie.

Pe de altă parte, judecătorii au admis apelurile formulate de Ministerul Finanţelor, dar şi de mai mulţi inculpaţi, fiind desfiinţată sentinţa dată în mai 2018, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

Reamintim că, în urmă cu mai bine de un an, Viorel Hrebenciuc era condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în timp ce fiul său primea doi ani cu suspendare.

Procurorii ceruseră în acest proces, ce vizează retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure, pedeapsa maximă pentru Viorel Hrebenciuc, respectiv 12 ani de închisoare.

Viorel Hrebenciuc este acuzat, în dosarul retrocedărilor de păduri, de infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Dosarul retrocedărilor de păduri

Potrivit DNA, peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău au fost retrocedate în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Este vizat şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlului judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

Procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.