Condamnarea lui Mario Iorgulescu, anulată de Savonea and co. / Danileţ: Se doreşte răsturnarea jurisprundenţei din România! Este revoltătoare soluţia

Lia Savonea
Loredana Diacu
20.09.2024

Fostul judecător Cristi Danileţ se declară revoltat de decizia judecătoarelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Lia Savonea şi Adriana Ispas, care au anulat condamnarea de aproape 14 de închisoare a lui Mario Iorgulescu pentru omor şi au trimis dosarul spre rejudecătoarea pentru ucidere din culpă, pe motiv că acesta nu a intenţionat să omoare pe cineva şi nu a folosit bolidul Aston Martin ca pe un "mijloc în scopul suprimării vieţii victimei".

Danileţ a punctat, într-un interviu acordat Epoch Times, că soluţia judecătoarelor nu este doar revoltătoare ci şi singulară în jurisprudenţa din România, ceea ce înseamnă că ar putea crea precedente foarte periculoase.

"Este revoltătoare soluţia dată de către Curtea Supremă în opinie majoritară! Se face o gravă confuzie între formele de vinovăţie care sunt studiate la Facultatea de Drept în anul 2 la materia Drept Penal parte generală. Există o practică constantă în România şi încetăţenită de câţiva ani cum că atunci când conduci un bolid cu viteză foarte mare prin oraş încălcând reguli de circulaţie elementare, când te-ai urcat băut sau drogat la volan tu accepţi faptul că ai putea să produci un accident şi acest lucru exclude culpa, ce se numeşte în limbaj juridic intenţie indirectă.

Aşadar omul acela ştia că poate să comită o infracţiune, ştia că va răspunde pentru ea, astfel încât nu poţi să spui că a fost o simplă greşeală de manevrare a autoturismului.

Hotărârea Curţii Supreme este singulară în jurisprudenţa din România şi asta arată ce înseamnă ca judecătorii să ajungă la Curtea Supremă fără a sta ani întregi la instanţele de fond unde astfel de lucruri sunt clarificate.

Este păcat că s-a dat o astfel de soluţie care doreşte să răstoarne jurisprudenţa din România să sperăm însă că aşa ceva nu se va întâmpla", a declarat Danileţ pentru Epoch Times.

Reamintim că judecătoarele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea şi Adriana Ispas, au explicat de ce au anulat condamnarea de aproape 14 de închisoare a lui Mario Iorgulescu pentru omor, în calea extraordinară de atac a recursului în casaţie. În condiţiile în care Mario a condus beat, drogat şi furios din cauza geloziei, ceea ce a dus la omorârea unui om într-un accident ce nu s-ar fi produs dacă acesta nu se urca la volan, cele două judecătoare au susţinut că tânărul nu a intenţionat să omoare pe cineva şi nu a folosit bolidul Aston Martin ca pe un "mijloc în scopul suprimării vieţii victimei".

Tânărul nu a intenţionat să omoare pe cineva şi nu a folosit bolidul Aston Martin ca pe un "mijloc în scopul suprimării vieţii victimei" în noaptea de 8 septembrie 2019, când "pe fondul unei crize de gelozie şi într-o stare de furie, având o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, intenţionând să se deplaseze din sat Gulia, com. Tărtăşeşti, str. (…), jud. Dâmboviţa, spre Clubul Nuba din Parcul Herăstrău, mun. Bucureşti, unde se afla fosta sa prietenă care refuzase să plece acasă la insistenţele lui, a condus autoturismul marca Aston Martin model DBS cu nr. de înmatriculare (…) cu o viteză ce depăşea cu mult viteza legală de 60 km/h în localitate, pătrunzând pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 145 km/h în intersecţia dintre Şos. Chitilei şi str. Teodor Neagoe, accelerând până la 162 de km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe banda I, urcând vehiculul cu partea stângă pe un scuar, apăsând la maximum pedala de acceleraţie la un vehicul echipat cu un motor ce dezvoltă o putere de aproximativ 700 de cai putere, pătrunzând pe contrasens şi intrând în coliziune frontală, la ora 03:02:39, la viteza de 143 km/h, cu autoturismul marca Audi cu nr. de înmatriculare (…), condus de victima Vicol Daniel Andrei, care a decedat pe loc în urma leziunilor suferite", potrivit motivării instanţei.

Prin urmare, Înalta Curte, în opinie majoritară (2:1), a decis anularea verdictului definitiv de condamnare pentru omor şi trimiterea dosarului spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti pentru ucidere din culpă.

Diferenţa este că omorul se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani, iar uciderea din culpă în formă agravată – de la 2 la 7 ani, potrivit Codului penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor