Condorii californieni: două "naşteri" fără ajutorul unui mascul [BBC]

Condori californieni
Condori californieni (Getty Images)

Cercetătorii americani în domeniul faunei sălbatice au descoperit că doi condori din California, o specie de păsări pe cale critică de dispariţie, au dat naştere fără ADN genetic masculin. Cu alte cuvinte, fără ajutor din partea masculilor speciei, transmite BBC.

Descoperirea că unii condorii sunt capabili de "naştere virgină" – numită formal partenogeneză sau reproducere asexuată – i-a surprins pe oamenii de ştiinţă. Deşi fenomenul a mai fost studiat, fiind cunoscute cazuri apărute la alte specii de păsări, precum şi la şopârle, şerpi, rechini, manta rays şi alţi peşti.

Doar aproximativ 500 de condori californieni mai trăiesc în sud-vestul SUA şi Mexic.

În anii 1980, mai puţin de douăzeci de exemplare ale speciei au rămas în sălbăticie, dar eforturile de conservare le-au sporit numărul în ultimii ani.

Descoperirile, care au fost deja evaluate de colegi de la San Diego Zoo Wildlife Alliance au fost publicate, săptămâna trecută, în Journal of Heredity al Asociaţiei Genetice Americane.

Cercetătorii subliniază că testele genetice de rutină ale păsărilor captive au descoperit că doi pui - masculi - eclozaţi în 2001 şi 2009 erau rude cu mamele lor şi nu moşteniseră ADN-ul de la nicio pasăre mascul, prin urmare au fost concepuţi doar de mamele lor.

Toţi cei 467 de condori masculi din grupul de reproducţie au fost testaţi pentru a se asigura că descoperirile sunt reale.

Interesant este că acest caz este primul în care o specie de păsări a consemnat partogeneza chiar dacă masculii apţi de reproducere erau prezenţi.

Partenogeneza este un eveniment extrem de rar, dar a mai fost înregistrat la alte specii. Se întâmplă atunci când o celulă a unei femele se comportă ca un spermatozoid şi fuzionează cu un ou. Apare în mod normal la populaţiile de animale care au puţini masculi de reproducţie sau deloc.

„Este cu adevărat o descoperire uimitoare”, a declarat Oliver Ryder, coautor al studiului şi director de genetică de conservare la San Diego Zoo Wildlife Alliance, într-un comunicat. „Nu căutam exact dovezi ale partenogenezei, dar ne-a apărut în faţă. Am confirmat-o doar datorită studiilor genetice normale pe care le facem pentru a dovedi filiaţia”.

Din păcate, ambii pui au murit de atunci - unul la vârsta de doi ani în 2003 şi celălalt în 2017, când avea şapte ani. Ambele mame condor au avut anterior pui care au fost crescuţi în mod tradiţional.

Una avea 11 pui, iar cea de-a doua, care a fost împerecheată cu un mascul timp de 20 de ani, avea 23 de pui. Ea a mai făcut pui de două ori după naşterea partenogenetică.