Conferinţa de la Milano - axată pe dezbaterea pro şi contra măsurilor de austeritate

(photos.com)

Conferinţa internaţională de la Milano privind ocuparea forţei de muncă, ce are loc miercuri la Milano, riscă să fie rapid umbrită de disputa dintre opozanţii şi partizanii măsurilor de austeritate bugetară, comentează AFP.

Douăzeci de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la reuniunea organizată de preşedinţia italiană a Consiliului UE, printre care premierul spaniol Mariano Rajoy, preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.

În invitaţia adresată participanţilor, premierul italian Matteo Renzi propune o ''dezbatere politică despre situaţia economică''. Acesta, alături de şeful statului francez şi de cancelarul german, urmează să răspundă la finalul reuniunii întrebărilor jurnaliştilor.

Totuşi, analiştii estimează că va fi dificil să fie aduşi la aceeaşi masă pe Francois Hollande şi Angela Merkel, în condiţiile în care relaţiile dintre ţările lor par a fi tensionate în ultima perioadă, mai ales ca urmare a opiniilor diferite cu privire la măsurile economice necesare pe termen scurt şi mediu.

În ceea ce-l priveşte, premierul italian Matteo Renzi (39 ani) se pronunţă pentru o politică de relansare a creşterii economice şi de depăşire a problemelor bugetare europene prin flexibilitatea oferită de Pactul de creştere şi stabilitate. Acesta prevede, printre altele, un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB şi o datorie publică de maxim 60% din PIB pentru ţările din zona euro.

''Nu există locuri de muncă fără creştere. Nu există creştere fără locuri de muncă. Aceste două elemente sunt foarte strâns legate între ele. Mâine vom încerca să avansăm în acest sens'', a spus Matteo Renzi marţi, într-o conferinţă de presă.