Confidentul lui Hu Jintao a fost mutat la Departamentul Epocii Sovietice

Liderul comunismului chinez, Hu Jintao
Liderul comunismului chinez, Hu Jintao (Prakash Singh / AFP / Getty Images)

Un aliat îndelungat şi loial al actualului lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), Hu Jintao, a fost pus la conducerea agenţiei care se ocupă de epoca comunistă din timpul Războiului Rece, cu câteva luni înainte de cel de-al optsprezecelea Congres al Partidului, când sunt de obicei anunţate transferuri importante de personal. Subalternul lui a fost promovat ulterior pentru a ocupa vechea sa funcţie. Ambele manevre sunt importante, dar experţii nu ştiu clar ce înseamnă acestea exact.

Mass-media de stat a anunţat pe 1 septembrie că Ling Jihua va conduce Departamentul Frontului Unit, a cărui sarcină este de a izola duşmanii PCC şi de a dezvolta alianţe cu grupurile necomuniste.

Ling a fost anterior directorul Biroului General al PCC, o poziţie deţinută doar de colaboratorii cei mai de încredere, fiind echivalentul poziţiei de şef de stat major pentru conducerea comunistă. Biroul General controlează călătoriile şi securitatea liderilor de top.

În lumea de nepătruns a aranjamentelor personalului regimului comunist chinez, unde partidul nu furnizează nici o justificare oficială pentru nici un fel de numire, o varietate de explicaţii şi teorii au apărut în legătură cu noile locuri de muncă ale lui Ling şi Li.

Înainte de anunţul din Xinhua, ziarul oficial al PCC, s-a crezut că Ling avea o şansă destul de bună să intre în Comitetului Permanent al PCC, organul suprem de putere, din cauza relaţiei sale apropiate cu Hu Jintao.

Dar anunţul este o indicaţie aproape sigură, potrivit analiştilor politici, că Ling nu va primi un loc în Comitetul Permanent, care va fi decis la cel de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului, ce va avea loc în această toamnă.

Mai mult decât atât, o sursă din interior a oferit ziarului The Epoch Times o listă cu membrii ce vor forma Comitetul Permanent - iar numele Ling Jihua nu era inclus.

De asemenea, este neclar dacă mutarea lui Ling de la Biroul General la Departamentul Frontului Unit este o retrogradare, aşa cum a fost caracterizată în unele rapoarte. Potrivit lui Heng He, un analist politic cu experienţă la postului de televiziune chinez New Tang Dynasty Television, subtilitatea constă în cine face munca şi nu în titlul formal.

"Jia Qinglin a fost preşedinte al Conferinţei Politice Consultative, un titlu destul de gol, dar nimeni nu putea spune că nu avea putere", a afirmat Heng He, referindu-se la cel de-al patrulea membru din ierarhia Comitetului Permanent.

Subalternul lui Ling, Li Zhanshu, alt veteran al Ligii Tineretului Comunist, o facţiune a lui Hu Jintao, a preluat fostul rol al lui Ling. Li Zhanshu va fi acum director al Biroului General al PCC.

De asemenea, nu este clar dacă unul dintre cei doi sau chiar amândoi vor primi un loc în Biroul Politic, organul de Partid de 24 de membri din care este compus Comitetul Permanent. A fost raportat că, începând cu acest an, Comitetul Permanent va fi redus de la nouă membri la şapte.

În cazul lui Li Zhanshu, el a fost anunţat pentru prima dată ca director adjunct al Biroului General abia pe 29 august, în timp ce ţinea un discurs la un forum oficial cu privire la standardele de curăţenie din timpul festivităţilor publice.

Apoi, cu două zile mai târziu, pe 1 septembrie, el a fost anunţat drept director - o promovare accelerată ce a ridicat câteva sprâncene.

Se crede că Li Zhanshu ar avea legături strânse cu Xi Jinping, deoarece la începutul anilor 1980 amândoi erau secretari de partid în judeţe apropiate din provincia Hebei.

Dacă Li îşi va păstra funcţia după cel de-al 18-lea Congres al Partidului este neclar, dar majoritatea analiştilor cred că aşa se va întâmpla – că Xi Jinping a instalat deja şeful de stat major pentru mandatul său.

"Aceste schimbări majore de personal sunt, de obicei, efectuate în cadrul Congresul Partidului. Acum ele au fost făcute cu câteva luni înainte", a spus Heng He, analistul politic. "Acest lucru este neobişnuit. Trebuie să existe un motiv în spatele lor, dar nu ştim care este acesta. "