Confuzie generală pe X după o avertizare privind un posibil test rusesc cu rachetă hipersonică în largul coastelor Californiei

(X - Space Intelligence)
Redacţia
18.05.2024

A fost mare agitaţie pe X, în contextul în care unii utilizatori au speculat că un NOTAM, sau notificare pentru aviatori, sugera un posibil test al unei rachete hipersonice a Marinei Ruse în largul coastei Californiei de Sud. Totuşi, nu a fost cazul. Potrivit The War Zone, NOTAM-ul anticipa de fapt căderea unui propulsor spaţial rus în Pacific.

Între timp, doi oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru sursa citată că NOTAM-ul este în vigoare până pe 26 mai din cauza reintrării unui "propulsor rusesc de lansare spaţială".

"Nu este vorba de o lansare sau de un exerciţiu militar", au precizat oficialii, comentând despre agitaţia din social media.

Îngrijorările legate de ruşii din Pacific au apărut la începutul acestei săptămâni într-un NOTAM postat pe 13 mai, care îi sfătuia pe piloţi să evite un bloc mare de spaţiu aerian între 16 şi 26 mai "pentru zona de impact a Federaţiei Ruse cu cel puţin 50 de mile nautice [circa 93 de kilometri - n.n.]".

"Acest anunţ este pentru toate aeronavele care tranzitează din Hawaii către America de Nord şi din America de Nord către Hawaii. Următoarele restricţii sunt datorate zonei de impact a lansării rachetelor Federaţiei Ruse", se arată în NOTAM, ceea ce a provocat o confuzie generală.

Oficialii americani din domeniul apărării nu erau pe deplin siguri care rachetă rusească de lansare ar fi căzut în Pacific. Cu toate acestea, agenţia de presă rusă TASS raportase vineri, anterior, că o rachetă Soyuz-2.1b echipată cu sateliţi a fost lansată vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor