Congresmeni americani cer Administraţiei Trump aplicarea Legii Magniţki în cazul unor oficiali chinezi în dosarul Wuhan

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Trei congresmeni republicani au solicitat Administraţiei Trump să impună sancţiuni, prin aplicarea Legii Magniţki, unor oficiali chinezi pentru încălcarea drepturilor omului comise în timpul muşamalizării focarului de virus Wuhan.

Reprezentanţii Jim Banks (R-Ind), Dan Crenshaw (R-Texas) şi Lance Gooden (R-Texas), într-o scrisoare din 18 mai, au cerut secretarului de stat Mike Pompeo şi secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin să sancţioneze şapte oficiali chinezi în conformitate cu Legea Globală Magniţki.

Legea autorizează guvernul să pedepsească străinii care încalcă drepturile omului prin îngheţarea activelor lor din SUA şi prin interzicerea intrării pe teritoriul american.

Lista oficialilor chinezi include şefii biroului de securitate din Wuhan şi ai agenţiei de sănătate, ca urmare a rolurilor avute în suprimarea medicilor care au avertizat în legătură cu apariţia focarului, precum şi a jurnaliştilor sau a cetăţenilor care au tras semnale de alarmă cu privire la gravitatea focarului în fazele iniţiale.

„Dacă acţiunile acestor persoane nu sunt suficiente pentru a câştiga un loc pe 'Lista Magniţki', atunci nu ştiu cine este?”, a spus Gooden într-un comunicat. „Vorbim despre persoanele care sunt direct responsabile de minimizarea impactului virusului şi de suprimarea vocilor celor care au dat alarma. Astfel de încălcări grave ale drepturilor omului la nivel mondial sunt exact genul de lucruri care ar trebui să fie sancţionate de această lege”.

Pe listă a fost inclus Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, care a promovat teoria conspiraţiei potrivit căreia virusul a fost adus în Wuhan de personalul armatei americane.

„Credem că acţiunile lor au încălcat Regulamentul Sanitar Internaţional din 2005, drepturile omului şi principiile de bază ale corectitudinii şi responsabilităţii în relaţiile internaţionale”, se menţionează în scrisoare, referindu-se la tratatul internaţional care impune ţărilor să notifice rapid Organizaţia Mondială a Sănătăţii în cazul unor focare semnificative.

Publicaţia Global Times, controlată de regimul comunist, a publicat recent un articol care ameninţă cu sancţiuni la adresa parlamentarilor americani care critică regimul comunist chinez.

Deşi articolul nu i-a identificat pe toţi cei care ar fi sancţionaţi, a criticat legislaţia menţionată de Banks, Crenshaw şi Gooden, care ar permite americanilor să dea în judecată Partidul Comunist Chinez pentru că a provocat pandemia.

„În ceea ce priveşte ameninţările Partidului Comunist Chinez că mă va sancţiona, avem sprijin”, a spus Crenshaw. „Regimul comunist a ascuns informaţiile vitale şi a permis răspândirea acestei pandemii, care a costat nenumărate vieţi. A venit timpul să se confrunte cu consecinţele”.

Banks a afirmat că reacţia regimului arată că acesta revine la „tactici disperate” pentru a evita responsabilitatea.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, într-un interviu din 16 mai dat publicaţiei Breitbart, a declarat că atacurile mass-media chineze de stat au indicat că regimul încearcă să abată atenţia de la responsabilitatea pe care o are în provocarea răspândirii globale a virusului.

„Cred că acest lucru arată că Partidul Comunist Chinez înţelege riscul la care şi-a supus poporul”, a afirmat el. „Aceste atacuri demonstrează slăbiciune şi nu dorinţa de a rezolva problema de către Partidul Comunist Chinez. Noi doi suntem suficient de bătrâni pentru a ne aminti cum sunt regimurile comuniste, cum se comportă autocraţiile. După ce sunt perfect conştienţi că au făcut lucruri care nu sunt în regulă, mai şi atacă. Încearcă să dea vina pe ceilalţi. Cred că asta vedem acum.”