Consilier al Kremlinului: Rusia plănuieşte să livreze Turciei rachetele S-400 în iulie

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Rusia a declarat marţi că intenţionează să livreze Turciei sistemele de apărare antirachetă S-400 în luna iulie. Anunţul a fost făcut la doar câteva zile după ce Washingtonul a stabilit un termen limită până la 31 iulie pentru ca Ankara să renunţe la acordul de achiziţionare a sistemelor ruseşti sau se va confrunta cu pierderea activităţii de subcontractare în cadrul proiectului avionului de vânătoare F-35 condus de americani, potrivit RFE/RL.

SUA şi Turcia, aliaţi în NATO, s-au duelat luni de zile din cauza deciziei Ankarei de a comanda sistemele ruseşti S-400, care nu sunt compatibile cu sistemele alianţei militare vestice.

Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului pentru politică externă, a declarat reporterilor în cursul zilei de marţi, la Moscova, că “acordurile încheiate între Rusia şi Turcia sunt îndeplinite la timp în contextul dat. Nu există probleme bilaterale”.

În 8 iunie, Ellen Lord, subsecretar american al apărării pentru achiziţii şi întreţinere, a afirmat că Turcia trebuie ca până la 31 iulie să renunţe la acordul său cu Rusia sau nu vor mai fi implicaţi în activitatea de subcontractare în cadrul proiectului F-35.

De asemenea, Lord a declarat reporterilor că piloţii turci care se pregătesc în SUA pe avioanele F-35 ce sunt vândute Ankarei vor fi expulzaţi din ţară dacă Turcia nu renunţă la acordul cu ruşii.

Întrebat dacă sistemele de rachete vor fi livrate în luna iulie, Uşakov a precizat: “Da, plănuim să facem acest lucru”.

Acceptarea sistemelor S-400 va declanşa sancţiuni americane împotriva Turciei ce ar putea adânci recesiunea economică a acesteia şi ar putea declanşa o reevaluare a statutului său de membru NATO.

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat în 10 iunie o rezoluţie prezentată în luna mai, cu titlul “Exprimarea temerilor privind alianţa SUA-Turcia”.

Rezoluţia cere Turciei să anuleze achiziţionarea sistemelor ruseşti şi solicită adoptarea de sancţiuni în cazul în care Ankara nu respectă cererea Washingtonului. Rezoluţia a mai precizat că acceptarea armelor ruseşti de către turci va submina alianţa de apărare transatlantică condusă de SUA.

Marţi, Ankara a susţinut că rezoluţia americanilor este inacceptabil de ameninţătoare.

Ministerul turc de Externe a susţinut într-o declaraţie că politica externă şi sistemul judiciar ale ţării se confruntă cu acuzaţii “nedrepte” şi “nefondate” , expuse în respectiva rezoluţie.

Aparent, Turcia pare determinată să avanseze cu achiziţionarea sistemelor ruseşti în pofida avertizărilor transmise de Statele Unite.

În urmă cu câteva zile, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că “este exclus” ca Ankara să se retragă din acordul cu Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe