Consilier militar rus: Moscova negociază cu Turcia vânzarea de sisteme S-400

Un consilier militar al Kremlinului a declarat că Rusia se află în negocieri pentru a furniza Turciei sisteme de apărare S-400, chiar dacă Turcia este membră a NATO.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

“Ei [turcii] sunt foarte dornici” să cumpere sistemele ruseşti S-400, a declarat joi Vladimir Kozhin, consilier al preşedintelui rus pentru probleme legate de cooperare tehnico-militară, într-un interviu cu postul de televiziune Rossiya-24.

Kozhin a precizat că Rusia doreşte să vândă sistemele unui membru NATO deoarece acest pas se conformează drepturilor privind proprietatea intelectuală şi pentru că sistemul S-400 este un model mai vechi care în curând va fi depăşit.

“Apar sistemele S-500” şi, în câţiva ani, vor fi furnizate armatei ruseşti, a declarat Kozhin. Mai mult, “fiecare ţară îşi asumă obligaţia în legătură cu ce poate sau nu poate să facă cu arma pe care o cumpără. Monitorizăm acest lucru cu mare atenţie”.

Kozhin a afirmat că sancţiunile impuse de SUA şi UE împotriva Rusiei nu au un efect prea mare asupra vânzărilor de arme ruseşti, despre care a declarat că sunt cerute în întreaga lume, deoarece Moscova oferă o marfă de valoare în schimbul preţului cerut.

În plus, Kozhin a adăugat că Rusia şi-a redus aproape în întregime dependenţa de componentele pentru arme produse în Ucraina, de când au izbucnit tensiunile dintre cele două state în 2014 ca urmare a deciziei Kremlinului de a anexa peninsula ucraineană Crimeea şi de a susţine separatiştii pro-ruşi care luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale.