Consilier prezidenţial: Moldovenii sunt jecmăniţi de cartelul petroliştilor cu ajutorul ANRE şi a Consiliului Concurenţei

A venit timpul să se facă curăţenie în ANRE şi Consiliul Concurenţei, subordonate majorităţii Dodon-Şor, care nu îşi fac munca şi sărăcesc oamenii, afirmă Ştefan Gligor.
Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat (parlament.md)

Moldovenii sunt jecmăniţi de cartelul petroliştilor, cu binecuvântarea pasivă a doua agenţii controlate de oamenii socialiştilor, susţine consilierul prezidenţial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, menţionând că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi Consiliul Concurenţei au suficiente atribuţii să verifice preţurile şi să sancţioneze înţelegerile de cartel.

Acesta motivează, cu ajutorul a două grafice, că în anul de criză 2020 companiile petroliere au făcut supraprofituri. „Datele sunt din rapoartele ANRE. Criză pentru cei mici şi muncitori, dar oportunitate de îmbogăţire pentru cei mari şi fără scrupule. Cineva spunea că 2020 'a fost un an bun'. Acum înţelegem şi de ce.”

În timp ce, din cauza reducerii cererii globale în perioada pandemiei, preţul de la rafinării a scăzut enorm, petroliştii moldoveni nu au observat aceste schimbări de preţ. Le-au redus mai mult de ochii lumii, notează expertul, precizând că acum, când preţul la petrol creşte pe plan global, petroliştii repejor au majorat preţurile: patru scumpiri în lanţ doar în ultimele 2 luni, inclusiv două scumpiri simţitoare în această săptămână.

La solicitarea Preşedinţiei de a face clarificări privind înţelegerile de cartel din domeniu, răspunsul Consiliului Concurenţei este că „a urmărit timp de 1 an şi 11 luni (!) dinamica modificării preţurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acţiuni coordonate”.

„În timp ce Consiliul Concurenţei împreună cu ANRE urmăresc, oamenii simpli plătesc. Şi plătim cu toţii pentru că acest suprapreţ se reflectă în preţurile la toate produsele de consum”, a adăugat consilierul prezidenţial, subliniind că ANRE şi Consiliul Concurenţei sunt în subordinea Parlamentului.

„Dragă majoritate tehnică Şor-Dodon, sau schimbaţi conducerea de la aceste instituţii, sau declanşaţi anticipate şi permiteţi-ne să facem noi curăţenie în găinăriile voastre”, a conchis Tofilat.

În opinia expertului în politici publice Ştefan Gligor, în R. Moldova există monopoluri de stat oficiale care aduc prejudicii de zeci de milioane de dolari pentru că din ele se fură prin companii intermediare şi alte scheme.

De asemenea, există monopoluri private acoperite de ANRE şi Consiliul Concurenţei care închid ochii la neajustarea preţurilor la timp şi în măsură deplină, fapt care aduce prejudicii oamenilor, nemaivorbind de înţelegerile făcute pe sub masă de către companiile care importă şi vând carburanţi.

Ştefan Gligor consideră că demult era timpul să se facă curăţenie în ANRE şi Consiliul Concurenţei, două instituţii care nu-şi fac munca şi sărăcesc oamenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe