Consiliul de Securitate al ONU încearcă să suspende votul în persoană. Rusia se opune


Consiliul de Securitate al ONU într-o sesiune de discuţii.
Consiliul de Securitate al ONU într-o sesiune de discuţii. (Captură Foto)

Deoarece oraşul New York este acum, în mod clar, epicentrul focarului de coronavirus din Statele Unite - începând de vineri a raportat 5.683 de cazuri şi 43 de decese - diplomaţi ai Naţiunilor Unite din diferite ţări au încercat să suspende votul şi sesiunile în persoană.

Cei mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite fac deja eforturi să voteze doar cu ajutorul teleconferinţei şi să funcţioneze cu ajutorul întâlnirilor virtuale.

Cu toate acestea, se pare că Rusia blochează iniţiativa.

Rusia consideră că organismului de 15 membri „nu ar trebui să-i fie frică” să se întâlnească personal în camera de Consiliu din New York.

Până în prezent, Consiliul nu a făcut decât să experimenteze cu conferinţele video şi încearcă să implementeze tehnologia doar ca ultim mijloc de funcţionare.

"Rusia a împiedicat Consiliul de Securitate să aprobe o notă de procedură redactată de SUA, văzută de Reuters, pentru reuniunile organizate prin videoconferinţă, au spus diplomaţi vorbind cu condiţia anonimatului. Astfel de note trebuie să fie convenite prin consens", continuă raportul.

Poziţia Rusiei, exprimată de ambasadorul său, Vassili Nebenzia, este că sala de Consiliu este „una dintre cele mai sigure locuri” din New York şi „riscul de a avea virusul este mult mai mic decât atunci când mergem la un magazin pentru nevoile alimentare“.

„Nu ar trebui să ne fie frică să ne adunăm din când în când în sala Consiliului”, a afirmat Nebenzia.

Nota de procedură a SUA blocată de Rusia solicită „o perioadă iniţială de două săptămâni, care putea fi prelungită în continuare pentru perioade suplimentare de două săptămâni, de preferinţă prin consens”, scrie Reuters.

Dar având în vedere faptul că personalul din alte clădiri despre care se presupunea că funcţionează „în condiţii de siguranţă ridicată” au contractat virusul Wuhan, de exemplu un membru al personalului vicepreşedintelui Mike Pence, delegaţia ONU rusă şi alţii ar putea acum să pună la îndoială noţiunea că sala de Consiliu este încă printre „cele mai sigure locuri”.