Consiliul Europei cere statelor lumii să se opună traficului de organe umane

Medici cărând organe pentru transplant la un spital din provincia Henan, China, 16 august  2012
Medici cărând organe pentru transplant la un spital din provincia Henan, China, 16 august  2012 (Sohu.com)

Paisprezece ţări europene au semnat miercuri în Spania prima convenţie internaţională pentru prevenirea şi combaterea traficului de organe umane, care generează anual profituri ilicite de peste un miliard de euro, a anunţat Consiliul Europei. Astfel, va deveni ilegal să se recolteze organe de la persoane decedate sau aflate în viaţă fără consimţământul lor liber şi deplin, conform textului propus de membrii Consiliului Europei.

Convenţia interzice, de asemenea, obţinerea de bani de pe urma transplanturilor, susţine Business Standard. Semnarea convenţiei este prevăzută pentru ziua de miercuri, la Santiago de Compostela, în nordul Spaniei.

Chiar din prima zi a lansării sale, 14 state (Albania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Grecia, Italia, Luxemburg, Norvegia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia şi Marea Britanie) au intenţia de a semna convenţia, “ceea ce este de bun augur pentru ca aceasta să intre rapid în vigoare”, a declarat marţi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Convenţia, care are valoare juridică restrictivă, “va umple golurile (legislative) şi va oferi protecţie victimelor”, a adăugat Jagland. Cel puţin cinci ţări trebuie să ratifice convenţia, care este deschisă tuturor ţărilor lumii, înainte ca aceasta să intre în vigoare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10.000 de transplanturi au loc anual pe piaţa neagră, o problemă care deseori implică crima internaţională şi victime disperate. Anchete independente situează numărul acestora mult mai sus, cu cel puţin un ordin de mărime.

Conform convenţiei, victimele vor putea primi compensaţii şi, în acelaşi timp, se vor depune eforturi considerabile pentru a preveni traficul ilegal de organe şi pentru a garanta transparenţa şi accesul echitabil la serviciile pentru transplanturi.

În plus, guvernele semnatare vor primi dreptul de a decide dacă vor pune sub acuzaţie donatorii de organe sau dacă îi vor considera pe aceştia ca fiind complici în traficul de organe, adaugă Business Standard.

Un marş organizat de Consiliul Europei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia Naţională spaniolă pentru Transplanturi şi Swiss Transplant a avut loc marţi de-a lungul unei binecunoscute rute de pelerinaj în Santiago de Compostela pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa luptei împotriva traficului de organe.

China, unul dintre cei mai mari recoltatori de organe ilegale

Una dintre ţările cu cele mai mari probleme în domeniu este China. O anchetă Epoch Times din 2004 a concluzionat că regimul comunist de la Beijing a organizat, la începutul anilor 2000, o industrie de jaf de organe de la deţinuţi politic, aflaţi în viaţă.

Organele sunt obţinute cu forţa de la oameni nevinovaţi, deţinuţi tineri, care de cele mai multe ori nu sunt nici măcar condamnaţi. Aceştia sunt ţinuţi ilegal în lagăre speciale unde li se fac analize medicale. Sunt apoi păstraţi în viaţă până când pe piaţa neagră de organe a Chinei apare o persoană compatibilă din punct de vedere al grupei de sânge, al anticorpilor etc

Victimele acestei industrii macabre sunt în principal aderenţii disciplinei spirituale Falun Gong. Împotriva acestora, în 1999, regimul comunist chinez a iniţiat o campanie de eradicare în cadrul căreia un număr mare de practicanţi au fost închişi în lagăre de reeducare şi muncă forţată, în închisori sau spitale psihiatrice.

Un raport independent, efectuat de David Kilgour - un fost procuror al Coroanei, din Canada - şi David Matas - un avocat de talie internaţională, a estimat că zeci de mii de aderenţi Falun Gong internaţi în lagăre de muncă afiliate unor spitale militare din China au fost executaţi pentru organele lor. Mai îngrozitor, victimele au fost supuse extracţiei de organe în timp ce se aflau încă în viaţă, pentru ca acestea să fie mai proaspete.

Organele sunt vândute pe piaţa neagră de organe a Chinei, pentru sume importante de bani, unor receptori de organe veniţi în general din străinătate. Numărul acestor crime s-ar situa în jurul cifrei de 60 de mii, deşi unii analişti îl consideră mult mai mare.

Recunoaşterea semi-oficială a carnagiului din spitalele militare chineze a fost făcută de Huang Jiefu, fost viceministru al sănătăţii, într-un interviu cu Phoenix Television, un post TV din Hong Kong afiliat cu Xi Jinping, noul lider chinez.

“Organele sunt obţinute cu forţa de la oameni nevinovaţi, deţinuţi tineri, care de cele mai multe ori nu sunt nici măcar condamnaţi. Aceştia sunt ţinuţi ilegal în lagăre speciale unde li se fac analize medicale. Sunt apoi păstraţi în viaţă până când pe piaţa neagră de organe a Chinei apare o persoană compatibilă din punct de vedere al grupei de sânge, al anticorpilor etc. Deţinuţii sunt folosiţi pentru a li se extrage diverse organe, care sunt vândute cu preţuri exorbitante. După operaţie, se recoltează de obicei şi restul organelor spre folosirea ulterioară pentru alte transplanturi. ‘Carcasele’ - oameni uneori încă vii - sunt aruncate în cuptoare de cremare”, potrivit cărţii “Recoltarea sângeroasă”, scrisă de Kilgour şi Matas.

Rămâne de văzut dacă această convenţie lansată de Consiliul Europei va declanşa luarea unor măsuri împotriva organizaţiilor şi statelor care promovează şi organizează acest tip de afacere, mai ales în condiţiile în care state precum China au cuvânt greu de spus pe scena internaţională economică şi financiara.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe