Constantin Degeratu: ”România şi R.Moldova trebuie să aibă o armată comună” (video)

România şi Republica Moldova, ca două state-o singură naţiune, trebuie să-şi construiască o armată comună şi o strategie de securitate naţională comună, a declarat generalul Constantin Degeratu.
Gen. Constantin Degeratu
Gen. Constantin Degeratu (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Fostul şef al Statului Major al Armatei Române a susţinut, joi, în cadrul unei dezbateri prilejuite de Ziua Naţională a României la Parlament, sub genericul „1 decembrie 1918 – Ziua Reîntregirii naţionale”, că apărarea comună trebuie stabilită pe Nistru. „Apărarea acolo unde Dimitrie Cantemir a semnat cu Petru cel Mare, la graniţa istorică dintre ruşi şi români – pe Nistru”, a explicat el.

Generalul a mai spus că pe lângă o politică de securitate naţională unică, România şi Republica Moldova ar trebui să aibă o monedă unică, un sistem de educaţie unic şi o luptă împotriva corupţiei unică. De asemenea, Degeratu a susţinut că Republica Moldova are dreptul, întocmai ca Siria lui Bashar al Assad, să ceară sprijin atâta timp cât se află ”sub agresiune separatistă şi teroristă din partea unei fantomatice entităţi statale, controlate de Rusia”.

Modalităţi de unire

Pe de altă parte, Degeratu a arătat că niciun partid politic parlamentar din România n-a avut înscris în ultimii 25 de ani clar în programul politic obiectivul unirii. În plus, nicio majoritate parlamentară n-a înscris în Constituţie, precum cea germană, acest obiectiv.

Generalul consideră că se impune ca în conştiinţa neamului să fie marcate momente precum unirea din 1918, care ”a fost un dar de la Dumnezeu, pe care am reuşit să-l valorificăm şi nu trebuie să-l uităm”.

Pe de altă parte însă, Degeratu a arătat că se discută acum despre unirea celor două state în UE, la nivelul cetăţenilor, ca cetăţeni ai Uniunii Europene, sau despre unirea statală. ”Din păcate amândouă modelele sunt cam în ceaţă acum. Cel statal nu se mai reflectă în niciun fel într-o formulă politică, iar despre cel european ştim că în următorii 5 ani nu va exista extinderea UE, iar Parteneriatul Estic n-a funcţionat şi nu acesta este modelul”, a precizat generalul.

Apărarea NATO ar trebui să fie acolo unde Dimitrie Cantemir a semnat cu Petru cel Mare, la graniţa istorică dintre ruşi şi români – pe Nistru.

El a mai reamintit că la summitul NATO din Ţara Galilor s-a decis reasigurarea partenerilor de pe flancul estic şi apărarea frontierei estice de către aliaţii din adâncime, plecând însă de la obligaţia ca aceste state printre care şi România să-şi construiască şi ele apărarea.

”Putem avea o armată pregătită. Dacă avem smart defense în UE, asta trebuie să fie aici pe Nistru, aici pe frontiera balticilor. Este timpul ca Strada să impună şi această politică publică”, a susţinut Degeratu.

În acest sens, fostul militar a propus constituirea unui partid virtual al Românilor mileniului III, care să aibă ca obiective unirea cu Republica Moldova şi apărarea împotriva pericolului rusesc. ”Ar trebui să înfiinţăm acel Sfat al Ţării, acel Parlament al Mileniului III, tot virtual, dar care să aibă o voce, să transmită mesaje. Spaţiul virtual la momentul actual este ocupat de Sputnik şi Rusia”, a adăugat el.

”La ora actuală guvernul României nu poate face nimic pentru unire. Nu şi-a propus şi nu are un program parlamentar aprobat în acest sens. Suntem în situaţia în care armata română are capacitate zero de a face faţă unei agresiuni militare moderne. Este nevoie de dislocarea acum de către NATO a trei escadrile de aviaţie, a numărului necesar de rachete Patriot în această zonă. Este nevoie de apărare NATO pe Nistru”, a concluzionat Degeratu.