Constantin îl contrazice pe Vâlcov: TVA-ul la produse ecologice nu se poate reduce sub 15% până la finele lui 2015

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii (Epoch Times România)

"Surpriza extrem de plăcută" a reducerii TVA de la 24% la 9% la produsele bio, anunţată marţi de ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov pare a nu fi în linie cu opiniile ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

Întrebat recent despre premisele scăderii TVA pentru produsele ecologice, Daniel Constantin, a răspuns că, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% până în 31 decembrie 2015, relatează Mediafax.

"Studiile care au fost efectuate până în prezent în vederea unor analize de impact relevă dificultatea aplicării unor măsuri diferenţiate de aplicare a reducerii TVA, cât şi stabilirea unor metode de aplicare", este răspunsul oficial dat la jumătatea lunii noiembrie de ministrul PC, Daniel Constantin, la întrebarea adresată de senatorul PSD Ovidiu Donţu privind reducerea TVA la produsele agricole ecologice.

În răspunsul său, Daniel Constantin mai susţine că, deşi punerea în aplicare a unor măsuri de reducere a TVA la produsele agroalimentare ecologice poate să stimuleze dezvoltarea sectorului şi a consumului sustenabil de produse, pentru aceasta este necesară îndeplinirea mai multor condiţii.

Greu, tare greu

Astfel, pentru ca produsele ecologice să se califice pentru reduceri de TVA, sunt obligatorii trei condiţii, susţine Constantin. Una dintre acestea ar fi realizarea unui studiu de impact socio-economic de către un organism independent, stabilirea unei metodologii de calcul şi a instrumentelor de aplicare a reducerii pentru produsele ecologice şi lansarea unei dezbateri publice şi constituirea unor grupuri de lucru pe această temă cu factorii interesaţi.

Chiar şi cu toate aceste condiţii întrunite, oricum nu se poate umbla la TVA până când activităţile ce ţin de agricultura eco nu sunt introduse în Codul CAEN, a mai arătat Constantin, precizând că, în urma numeroaselor cereri pe care le-a primit s-au făcut deja paşi în acest sens:

"De asemenea, având în vedere evoluţia din ultimii ani a sectorului de agricultură ecologică din România, precum şi numeroasele propuneri ale producătorilor şi comercianţilor privind diminuarea cotei de TVA la livrările de produse ecologice, MDAR a solicitat, în luna decembrie 2013, Institutului Naţional de Statistică, actualizarea clasificării activităţilor din economia naţională CAEN, prin introducerea activităţilor din agricultură ecologică în clasificarea CAEN", se mai menţionează în răspunsul ministrului Agriculturii.

Doar după modificarea codului CAEN se poate opera prin Codul Fiscal procedura de reducere a TVA, a afirmat Constantin, precizând că, la solicitarea pe care Institutul Naţional de Statistică a precizat că la viitoarea ediţie CAEN va extinde notele explicative din domeniul agriculturii, cu referiri la "activităţile din agricultura ecologică".

S-a rezolvat, nu se poate

Chiar dacă toate aceste condiţii s-ar întruni, oricum până la finele lui 2015, nu se poate face mai nimic, mai rezultă din răspunsul lui Constantin, care indică drept vinovate directivele europene.

"Pe de altă parte, în conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 97 se precizează că pentru toate produsele alimentare, în perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusă sub 15%", se mai arată în răspunsul semnat de viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Context

Marţi, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a anunţat că în proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio.

"Bugetul este gata, este dezbătut cu FMI începând de mâine. Nicio măsură de creştere a impozitelor şi taxelor nu este prevăzută. (...) Nu veţi vedea nicio creştere, dimpotrivă, venim cu câteva surprize extrem de plăcute", a declarat Vâlcov marţi.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne