Consultant politic: Acţiunile lui George Simion la graniţa Moldovei au un singur jucător avantajat - Rusia

George Simion
George Simion (Epoch Times România)

Consultantul politic Cristian Hriţuc a afirmat luni, într-un interviu acordat RFI, că singurul beneficiar al deplasării lui George Simion în Republica Moldova ar fi Rusia, întrucât abordarea pe care a avut-o liderul AUR nu aduce niciun beneficiu cauzei unioniste.

Hriţuc este de părere că actualmente asistăm la un paradox, pentru că dacă ideea de unire cu România a crescut în ultima vreme în Republica Moldova, după mai bine de două decenii nu mai există un partid unionist care să reprezinte în Parlament ideea unirii deoarece partidele unioniste din Republica Moldova au eşuat, sunt decredibilizate şi conduse de oameni politici consumaţi.

„George Simion a avut mai multe acţiuni în Republica Moldova. Dacă la început acţiunile lui erau paşnice, vizau în special cultivarea curentului unionist, în timp George Simion s-a radicalizat şi a început să facă acţiuni chiar la limita legii sau uneori chiar încălcând legea. A încercat să facă manifestaţii de protest, să ocupe piaţa centrală, să îşi pună fanii să blocheze piaţa cu corturi amplasate şi să rămână peste noapte acolo, lucruri care contravin flagrant oricărei norme de stat de drept. Orice acţiune trebuie să se producă în parametrii legali. După mai multe acţiuni de acest gen, autorităţile moldovene şi-au dat seama că este un pericol la partea de legislaţie şi ordine publică. [...] Atunci s-a luat decizia ca el să fie declarat persona non grata şi să fie declarat indezirabil. [...] Aş vrea ca publicul să observe că toate acţiunile lui nu se făceau într-un moment de calm în Republica Moldova. El încerca să exploateze tot timpul momente tensionate, momente care în Republica Moldova constituiau crize puternice cu impact social. Acţiunile lui vizau întru totul destabilizarea statului moldovean”, a declarat analistul politic la postul citat.

Întrebat cui serveşte o venire intempestivă, cu un discurs radicalizat, cu apăsat puternic pe pedala curentului unionist, suprapus cu tensiunea din Republica Moldova, Cristian Hriţuc a răspuns că există „un singur jucător avantajat” şi acela este Rusia.

„Nu e avantajat nici curentul unionist. Nu este avantajată nici populaţia aflată mai la centru, care nu vrea neapărat nici cu ruşii, nici cu România, nici cu vestul. Toate acţiunile acestea, în momentul în care cetăţeanul moldovean observă acţiuni de instigare, de nerespectare a ordinii, nu vor aduce niciun serviciu cauzei unioniste. Cauza unionistă nu se va câştiga în Republica Moldova cu violenţe, cu acţiuni de revoltă. Cauza românească acolo se face prin cultură, prin actele de ajutor în momente grele şi prin păstrarea identităţii naţionale a românilor de acolo, care îşi continuă crezul lor”, a subliniat Hriţuc.

Declaraţiile complete aici.

Reamintim că, deşi ştia că s-ar putea să nu fie lăsat să intre în Republica Moldova deoarece are interdicţie de intrare până în 2023, liderul AUR George Simion a decis totuşi să-şi încerce norocul, susţinând că doreşte să ajungă la ceremonia de înmormântare a scriitorului basarabean Nicolae Dabija. Autorităţile de la graniţa Moldovei de peste Prut l-au oprit însă cum era şi de aşteptat. Simion a încercat să explice că este demnitar român, prezentând şi paşaportul diplomatic, dar argumentul nu i-a impresionat pe grănicerii moldoveni care i-au replicat că ei nu fac altceva decât să respecte legea.

Simion a insistat că va continua să rămână la graniţă până când va veni un oficial moldovean de la Chişinău care să-i permită accesul în ţară.

Ulterior, Preşedinţia Republicii Moldova a transmis un comunicat în care şefa statului, Maia Sandu, anunţa că regretă situaţia neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicţiei de intrare în Moldova, impuse în 2018 domnului George-Nicolae Simion, în prezent deputat în Parlamentul României, precizând însă că preşedinţia nu are atribuţii în soluţionarea acestui caz. Comunicatul anunţa şi faptul că fusese contactat Biroul Migraţie şi Azil (BMA) pentru a clarifica situaţia, dar din informaţiile prezentate, singura soluţie legală de anularea deciziei BMA este procedura de judecată. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne